Вторник, 25 Февруари 2020

Сряда, 02 Януари 2019 11:14

Най-скъпата вода – негодна за пиене

ВиК-Шумен с готовност да не увеличава цената на водата 

 

Най-скъпата вода в България - кална и негодна за пиене. От Нова година влизат сила новите цени на водата в цялата страна, като след поскъпването в Шумен ще плащат най-много - 3,40 лева за кубик. Хората в града обаче се оплакват, че въпреки високите тарифи, от чешмите им тече кал и мръсотия. Проблемът е в старата водопроводна система, заради която често се налагат ремонти.

Причината и обяснението се корени в бизнес плана, който е приет от ВиК асоциацията и инвестиционната програма към него, която трябва да бъде изпълнявана в следващите години. Трябва да бъде изградена пречиствателна станция за чисти води и нов довеждащ водопровод от язовир Тича. 

От ВиК - Шумен посочват, че цената на водата може да бъде задържана. Това обаче трябва да стане с решение на Общото събрание на дружеството. Ако всички акционери искат по-ниска цена, това може да се случи. Заседание ще има на 10 януари. В него обаче няма точка за определяне на нова цена на водата.

ВиК-Шумен е собственост на държавата в лицето на МРРБ, като  принципал и 10-те общини на територията на област Шумен, които са съдружници и формират Управляващия орган на Дружеството - Общо събрание. Същевременно те са и собственици на активите.

По силата на тези обстоятелства ВиК операторът изпълнява решенията взети от Общото събрание на Дружеството.

Областният управител Стефан Желев, който е най-висшият териториален орган на изпълнителната власт се обяви против решението на КЕВР от 28.12.2018 г. Заедно с това беше оповестено, че вторият по големина съсобственик във „Водоснабдяване и канализация – Шумен“, а именно община Шумен, в лицето на кмета Любомир Христов също е против това решение на Комисията, се посочва в становището.

В него е упоменато, че ако  Управляващият орган на Дружеството - Общото събрание, отчете тези нови обстоятелства и вземе решение цената на предоставяните от ВиК - Шумен услуги да бъдат намалени, всеки един управител ще изпълни взетото решение, но подобно решение не може да бъде взето еднолично, най-малкото от управител в оставка.

От ВиК-Шумен съобщават, че е стартирала процедурата по изграждане на пречиствателната станция за питейни води, както предстои и обявяването на обществена поръчка за изграждане на довеждащ водопровод от яз. Тича.

Благодарение на доброто взаимодействие между местната, централната власт и европейските институции ще се осъществят дейности, в безпрецедентен за последните 25 години мащаб,  чиято прогнозна стойност надхвърля 79 млн. лв.  Реализирането на планираните дейности ще подобри качеството на водата и ще намали значителните загуби по довеждащия водопровод от яз. Тича, допълват от дружеството.

източници: Нова ТВ и Дарик радио

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар