Събота, 04 Април 2020

Сряда, 02 Януари 2019 16:04

Отново е удължен срокът за подаване на оферти за концесията на летище София

Ройтерс: Очаква се основното летище на България, което понастоящем се управлява от държавата, да генерира приходи от 3,46 милиарда евро за целия концесионен период и приходи до 3,9 милиарда евро, ако срокът на концесията бъде удължен до максимум 46 години и седем месеца.

 

Срокът за подаване на оферти за концесия за летище София се удължава за трети път след промени в документите за концесионния договор, сочат данни на транспортното министерство, цитирани от Ройтерс. Заявленията ще бъдат отворени на 5-и февруари сутринта.

Министерството на транспорта вече отложи във времето първоначалния график за отваряне на офертите на 22-ри октомври 2018-а година поради многобройни запитвания относно процедурата и с оглед на това вече извърши някои технически промени, заяви за Ройтерс говорителка на министерството, но без да предостави допълнителни подробности.

Българското правителство рестартира търга през миналия юли, надявайки се да получи около 550 милиона евро от 35-годишна концесия на летище София, от които 280 милиона евро трябва да бъдат платени предварително.

Очаква се основното летище на България, което понастоящем се управлява от държавата, да генерира приходи от 3,46 милиарда евро за целия концесионен период и приходи до 3,9 милиарда евро, ако срокът на концесията бъде удължен до максимум 46 години и седем месеца.

Преди време най-големият британски летищен оператор "Манчестър Еърпорт Груп" (MAG) потвърди своето участие в процедурата. Компанията управлява три от основните летища във Великобритания, които обслужват 60 милиона пътници годишно. От оператора заявиха, че възнамеряват да инвестират 600 милиона евро в технологии, инфраструктура и подобряване на съоръженията на летище София.

В последствие и говорител на индийската групировка GMR заяви, че групата ще обмисли да участва в наддаването въз основа на окончателните търгови условия за летище София, напомня Ройтерс.

Германският въздухоплавателен оператор Fraport също обяви, че е заинтересован, докато испанската компания Aena заяви, че проучва възможността за съвместна оферта с австралийската група First State.

Възможен интерес за участие в концесионния търг за летище София показва и френският Aeroports de Paris, който държи 46% от турската компания TAV Airports, както и швейцарската Flughaven Zuerich.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 02 Януари 2019 16:04
  Нено Димов вече е обвиняем и за концесията на ски зоната в Банско

  Бившият екоминистър Нено Димов вече е обвиняем не само заради водната криза в Перник, но и заради условията на концесията на ски зоната в Банско. 

 • Сряда, 02 Януари 2019 16:04
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Сряда, 02 Януари 2019 16:04
  БСП: Държавата отдава летище "София" на концесия на Бавария без ясен план за развитието му

  Обвързани ли са бъдещите инвестиции в летище "София" с пътникопотока?

Оставете коментар