Петък, 20 Септември 2019
Събота, 05 Януари 2019 18:38

Абсурд: Винетка, платена 4 пъти

Министър Петя Аврамова е готова да си подаде оставката

 

ГЕРБ нямат проблем с оставките, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по повод поисканите от БСП министерски оставки заради електронните винетки. "Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам", заяви Аврамова и съобщи, че следващата седмица, след анализ, ще се прецени колко ще е санкцията към избрания изпълнител на системата. Тя ще бъде предявена от Министерството според клаузите от договора. 

Регионалният министър Петя Аврамова заяви на извънредна пресконференция днес, че следващата седмица Пътната агенция ще започне проверка на фирмата-изпълнител на системата за електронните винетки. Аврамова уточни, че  устройства на граничните пунктове е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 г., съобщи БНР.

"Следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим и съответните изпълнения на раздел от договора санкции и неустойки, ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора, след направения анализ. Има опити, има атаки, които се констатират от IT специалистите в ТОЛ-а. Регистрираме ги, но няма пробив в системата. Системата е сигурна, защитена е, така че гражданите могат да бъдат спокойни“, каза Аврамова.

Заради затруднената ситуация, в която са били поставени много от шофьорите, от Пътната агенция увериха, че при неточност и закупуване на повече от една електронна винетка, средствата на гражданите ще бъдат възстановявани.

"Във връзка с констатираните проблеми искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за една винетка два пъти. Дори имаме констатиран случай на 4 пъти заплащане за винетка, средствата ще бъдат възстановени. Затова трябва да подадат заявление в Областно пътно управление или в Централното управление на Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението е свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка. Средствата ще бъдат възстановени", посочи още тя.

От пътната агенция съобщиха, че до момента продадените винетки са 73 000 на стойност над 5 млн. лева. Съгласно информацията от миналата година събраните средства са от същия порядък.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 05 Януари 2019 18:38
  Четири демонстрационни центъра за тестване на тол услуги започват работа от днес

  В центровете с помощта на служители на Националното тол управление ще може да се тества купуването на маршрутни карти от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише

 • Събота, 05 Януари 2019 18:38
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Събота, 05 Януари 2019 18:38
  Борисов: Наредих да се обжалва решението на съда за "Златен век"

  В разговор с регионалния министър Петя Аврамова разпоредих държавните органи незабавно да предприемат действия по обжалване на решението на съда по казуса със сградата “Златен век” в София. Това написа късно снощи във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Оставете коментар