Вторник, 25 Февруари 2020

Вторник, 08 Януари 2019 10:49

Омбудсманът: Ученици щяха да се справят по-добре с е-винетките

Мая Манолова атакува 3 закона пред КС - цената на водата, Закона за горивата и промени в Закона за държавния бюджет

 

Омбудсманът Мая Манолова остро разкритикува фалстарта на системата за електронно събиране на пътните такси.

"Учениците от техникумите щяха да изработят този проект и системата за винетките да тръгне", коментира тя в студиото на Нова ТВ.

Манолова упрекна фирмите-изпълнители и отговорните за тол-системата институции - Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и АПИ. "Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията е нарушено. Става въпрос за безхаберие и некадърност", категорична е Манолова.

Омбудсманът започва годината с три жалби в Конституционния съд. Ще атакува цената на водата, Закона за горивата и промените в Закона за държавния бюджет.

„Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например текста за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така в малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката”, заяви Манолова.

Според нея увеличението на цената не е довело до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата.

„Проблемите са и в законодателството – написани са така, че да обслужват ВиК дружествата”, коментира Манолова.  

Омбудсманът съобщи, че подготвя конституционна жалба и срещу новите изисквания в Закона за горивата.

„Ще я депозирам още днес в Конституционния съд”, закани се Манолова. „Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В Закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива”.

Третата конституционна жалба, която подготвя, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет.

„Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, с едни промени през Закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба”, заяви Мая Манолова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар