Петък, 22 Март 2019
Понеделник, 14 Януари 2019 15:20

Роми на протест поискаха оставката на Каракачанов

Участниците обвиняват вицепремиера в расизъм и фашизъм, както и изразяват недоволство за съборените ромски къщи

Роми с плакати излязоха на протест пред Министерския съвет, настоявайки за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. Участниците носят плакати, в които обвиняват вицепремиера в расизъм и фашизъм, както и изразяват недоволство за съборените ромски къщи.

Причина за протеста са изказванията му по повод ситуацията във Войводиново.

Днес сме 1000 другият път 100 хиляди, обявиха ромите. Протестиращите негодуват най-вече срещу репликата "циганите станаха много нагли" и твърдят, че Каракачанов трябвало да бъде подведен под наказателна отговорност за насаждане на омраза. Протестиращите настояват и за истината за случката с командоса от Войводиново, съобщава bTV.

След изказването на Каракачанов, ромският активист Лилияна Ковачева подаде жалба срещу него, тя е и един от организаторите на протеста днес.

По-рано през деня тя обясни пред БНР, че има петиция с искането вицепремиерът Каракачанов да бъде отстранен от правителството.

"Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор”, обясни тя.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза днес пред медиите, че няма за какво да се извинява и коментира, че всеки има право да протестира.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 14 Януари 2019 15:20
  Ако това е каймакът на просветените българи в странство, благодаря! Имаме си достатъчно лумпени и в България

  Велизар Енчев с коментар в социалната мрежа за протеста на българските „жълти жилетки”

 • Понеделник, 14 Януари 2019 15:20
  Адвокатите отново на протест – не искат да са доносници на ДАНС

  От Висшият адвокатски съвет да си подадат оставките, те са съучастници в заличаването на адвокатурата, пише адв. Хаджигенов

 • Понеделник, 14 Януари 2019 15:20
  15 души протестираха пред МС срещу „кремълската агресия”

  Украинци, живеещи в България и няколко българи демонстрираха пред Министерски съвет в знак несъгласие с визитата на руския премиер Димитрий Медведев. По данни на сайта „Фактор” 15 души се събрали пред фонтаните до президентството и разпънали огромно украинско знаме и транспаранти с надписи: „Стоп на кремълската агресия”, „България – достоен и сигурен член на ЕС и НАТО”.

  „Искаме да покажем своята гражданска позиция срещу управляващите в Русия, които са заплаха за свободния и демократичен свят", казва Олена Косева, която е български гражданин от украински произход, цитирана от „Фактор”. Според нея щели да бъдат повече протестиращите, ако не били строгите мерки за сигурност.

Оставете коментар