Вторник, 22 Септември 2020

Четвъртък, 17 Януари 2019 16:42

Швеция остава готова за преговори с България за „Грипен”, производителят на F-16 пък обещава сделка до 9 месеца

„Грипен” е напълно съвместим със системите на НАТО и е напълно подходящ за нуждите на България, като цената за напълно съвместим пакет е под одобрения от нашия парламент бюджет. Това коментира директорът „Експорт и международни отношения” в Агенцията за отбранително имущество на Швеция Йоаким Валин.

От разпространената до медиите негова официална позиция става ясно, че шведската страна продължава да следи процеса по придобиване на нов боен самолет за нашите ВВС и е в готовност за допълнителни разговори по въпроса.

Конкурсът за изтребител приключи с решение да се преговаря със САЩ за доставка на нови F-16V, като обаче се очакват промени в предварително зададените условия за цена и срок на доставка – въпроси, които американската компания „Локхийд Мартин” не коментира публично, съобщава bTV.

„Грипен” е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро”, посочва Валин и припомни, че „според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, „Грипен” е платформата с най-добри оперативни способности”.

В същото време директорът в "Локхийд Мартин" (производителят на F-16) Джеймс Робинсън в интервю пред Канал 3 обещава сделката с американските изтребители да стане до 6 - 9 месеца.

Според Робинсън, който е и пилот, тези бойни самолети са най-доброто, което се произвежда в момента. "Доколкото ми е известно, правителството на САЩ е готово да започне срещи с това на България. Сроковете ще се решат от тях, но процесът няма да отнеме години, а месеци. Разбира се, ние сме насреща да ги подпомогнем и надяваме да имаме сделка в следващите 6 до 9 месеца, възможно най-скоро", обяви Джеймс Робинсън – директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин".

Веднага щом договорът е подписан, ще започнем да поръчваме частите и компонентите за Ф-16. Поддръжката на бойните самолети ще се случва тук в България, от военновъздушните сили на страната, няма да има производство, но по поддръжката ще търсим възможности с близки страни и местната индустрия. Хората, които ще подържат изтребителите и пилотите ще бъдат обучени в САЩ. Това ще се случи година, година и половина след подписването.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 16:42
  Отново напрежение в Средиземно море: Турски и гръцки изтребители са били близо до опасен сблъсък

  Отново напрежение в Средиземно море. Турция е прехванала шест изтребителя Ф-16 на гръцките военновъздушни сили над морето, съобщи турското министерство на отбраната

  Гръцките самолети са излетели от остров Крит към Кипър и са се приближили към региона, за който Турция издаде международно уведомление за учения, твърдят турските власти, предаде bTV.

  „Нашите изтребители Ф-16 са предотвратили приближаването им към този район и са ги принудили да го напуснат“, се казва в съобщението турското министерство на отбраната. Според гръцки медии, турските изтребители са притиснали гръцките самолети, които се връщали към базата.

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 16:42
  Правителството отпусна 100 милиона за инфраструктура за изтребителите F-16 Block 70

  Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС, посочва премиерът

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 16:42
  Каракачанов се готви да пазарува F-16 до 2030 година!

  Покупката на изтребителите F-16 няма никакво отношение към МиГ-29, последните ще останат на служба в българската армия до 2030 г. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Оставете коментар