Четвъртък, 27 Февруари 2020

Неделя, 20 Януари 2019 15:36

Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби при добър мениджмънт

Ако ДПС не подкрепя ГЕРБ, правителството ще падне, смята зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов

"Водени от мантрата, че държавата е лош собственик, допуснахме в България всичко да се превърне в разруха. БСП казва, че държавата може да е добър стопанин с добър мениджмънт. Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби, ако има добър мениджмънт. Сезираме ЕК за отдаването на летището, защото смятаме, че има необосновано държавно подпомагане на концесионера."

Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Христо Проданов. Той добави, че левицата е информирала премиера за писмото до Брюксел и настоява Бойко Борисов да спре концесията до произнасянето на ЕК. Според него държавата има достатъчно лостове да оздрави БДЖ и да не се налага- парите от концесията на летището да се дават на железниците.

"Искаме прозрачност в изразходването на средствата за строителството на АМ "Хемус" и сме против между Коледа и Нова година Министерският съвет да разпределя средства от бюджета", обясни Христо Проданов по повод решението на правителството да даде на "Автомагистрали" строителството на аутобана. Той допълни, че левицата е внесла в АПИ искане, да бъде предоставен договорът между АПИ и държавната компания "Автомагистрали".

Освен това, социалистите искат от строителното министерство всички рамкови договори и споразумения между държавната компания и частни фирми. "В публичното пространство вече има твърдения, че са плащани авансови средства на частни строителни компании във връзка със строителството на АМ "Хемус", поясни Проданов.

Той уточни, че държавната компания не е строила досега магистрали. Според народният представител в изграждането на аутобани отиват едва половината от предвидените пари, защото 20% са за изпълнителя, а другите се връщат към властта. "Ние настояваме за създаване на държавно предприятие, а не за държавно търговско дружество. Първото не е задължително да реализира печалба. То разходва обществени средства за строителни обекти, като парите се дават за труд и материали. В този случай има полезно за обществото предприятие", категоричен бе Проданов.

"Решението на НС за бойните самолети беше взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Ако ДПС не подкрепя ГЕРБ, правителството ще падне. Не е за първи път- групата на ДПС да подкрепя управляващото мнозинство. Показа се каква е истинската управляваща коалиция в момента", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Според него с всяко свое действие управляващата коалиция причинява вреда на държавността в страната. "Решението за F16 беше взето под външен натиск. Това поставя под въпрос суверенитета на държавата", каза народният представител.

Христо Проданов изтъкна, че  на Националния съвет на БСП  е приета "Визия за Европа", което е рамката на левицата за предизборната кампания за евроизборите. "През следващата седмица Конгресът ще я гласува. Листите са следващ въпрос", уточни народният представител.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 20 Януари 2019 15:36
  БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация с данните на НСИ

  "Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, което излезе в медиите със заглавието: "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“.

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от трибуната на Народното събрание По думите му в целия свят се работи с предварителни данни и оценки, но сега изведнъж НСИ въвежда нова световна мода в статистиката – никакви предварителни прогнозни данни и оценки.

  „Разликата между 3,5 % и 0,8 % е абсолютна статистическа трагедия. Това, уважаеми колеги, не е статистика, това е национална лотария. Това е търкане на талончета или колело на късмета“, коментира още проф. Гечев. Депутатът от левицата подчерта, че в прав текст се казва, че графиците от НСИ и Агенция „Митници“ се разминават и логическата загадка е как така са били разсинхронизирани данните.

 • Неделя, 20 Януари 2019 15:36
  Нинова: Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората

  Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората и отпуските им. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание, предаде "Фокус".

 • Неделя, 20 Януари 2019 15:36
  Нинова за тол системата: Хората плащат за некомпетентност и корупция на управляващите

  Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството

Оставете коментар