Петък, 05 Юни 2020

Сряда, 23 Януари 2019 10:00

Парламентът отложи до лятото спорните промени в Закона за горивата (обновена)

От Петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно.

Парламентът на първо четене прие да отложи с 6 месеца влизането в сила на промените в Закона за горивата, които въвеждат изискване за уставен капитал и банкови обезпечения за търговците в сектора. „За” гласуваха 112 депутати, 28 се въздържаха.

Отлагането е предложено от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива, които обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Експерти предупредиха още при оповестяването на текстовете на проекта, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми.

Темата предизвика безпрецедентен раздор сред работодателските организации – Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането, като БПГА даже напуснаха КРИБ, която подкрепя допълнителния срок.

От Петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно.

От минната индустрия поискаха преработка на текстовете.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар