Събота, 04 Април 2020

Сряда, 23 Януари 2019 10:00

Парламентът отложи до лятото спорните промени в Закона за горивата (обновена)

От Петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно.

Парламентът на първо четене прие да отложи с 6 месеца влизането в сила на промените в Закона за горивата, които въвеждат изискване за уставен капитал и банкови обезпечения за търговците в сектора. „За” гласуваха 112 депутати, 28 се въздържаха.

Отлагането е предложено от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива, които обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Експерти предупредиха още при оповестяването на текстовете на проекта, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми.

Темата предизвика безпрецедентен раздор сред работодателските организации – Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането, като БПГА даже напуснаха КРИБ, която подкрепя допълнителния срок.

От Петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно.

От минната индустрия поискаха преработка на текстовете.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Януари 2019 10:00
  Христо Проданов: В ПГ на „БСП за България“ няма болни от коронавирус

  Дистанционното гласуване е противоконституционно, ще търсим варианти за продължаване работата на парламента, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП

   

 • Сряда, 23 Януари 2019 10:00
  Народното събрание спира заседания заради извънредното положение

  Ще има само извънредни заседания, за да не се спира приемането на закони

 • Сряда, 23 Януари 2019 10:00
  БПГА: Затварянето на бензиностанциите е най-песимистичният сценарий. Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят

  В градовете се наблюдава спад в търсенето на горива, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Бензиностанциите в Италия постепенно затварят – първо тези по магистралите, а след това и останалите.

   

  „Новината е проекция на всичко, което се случва в Италия. Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи. Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични такива. В най-песимистичния наш сценарий ще се случи и това”, коментира пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. 

  На първо време са направени ограничения в екипите, затворени са ресторантите към бензиностанциите, предлагат се основно пакетирани стоки. В обектите, в които не може да се гарантира достатъчна хигиена в епидемиологичната обстановка, е преустановена продажбата на топли напитки дори в картонени и пластмасови опаковки, обясни Терзиев в предаването "Преди всички".

Оставете коментар