Понеделник, 16 Септември 2019
Петък, 25 Януари 2019 13:53

ДНСК спря строежа на Алепу. Инвеститорът на къмпинг „Градина” сам се отказва от проекта

Новината идва непосредствено след разпоредената от Борисов проверката на строежите по Южното Черноморие

Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „Градина”, се отказва от проекта, съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Новината дойде непосредствено преди началото на проверката, която извършва по Южното Черноморие началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Няколко часа след това Несторов обяви, че от понеделник ще бъдат спрени строителните дейности и на плажа "Алепу".

Обявеното спиране на строежите в момента изглежда популистко, след като двамата кметове от ГЕРБ – на Созопол и на Царево – твърдяха, че всичко е законно. Особено на плажа "Алепу", където е започнат мащабен обект с цел "укрепване на свлачище".

Инвеститорът пък на ваканционното селище, започнало на къмпинг "Градина", също спира строежа, след като повали десетки дървета от гора, която не била гора по план.

Напомняме, че днес кметът на Царево Георги Лапчев пред Нова ТВ изрази лично мнение, че не бива да се строи на подопечния му къмпинг „Арапя“ и затова е сезирал и прокуратурата (вж тук). По негова информация, първото разрешение за строителство е издадено през 2007 г. с параметри за застрояване на огромен билдинг.

Очаквано, кметът на ГЕРБ хвърли цялата отговорност за случващото се на БСП – нейна заслуга било бетонирането на българското Черноморие: "Преотрежданията на тези земи са правени 2005-2007 г., когато БСП управляваше. Много е лесно да се пришиват стари грешки към сегашно управление и едва ли е тайна за някой, че тези сигнали минават под шапката на предстоящите избори", се жалва Лапчев, цитиран от в. "Сега".

Всъщност собственик на терена е съпартиец на Лапчев - Георги Атанасов, бивш общински съветник от ГЕРБ. Кметът обаче подчертава, че имотът е бил дефиниран като различен от гора преди мандата му, а с действията си като кмет от 2011 г. насам Лапчев също се е доказал като верен последовател на същата тази порочна политика.

Инспекцията днес е установила редица нарушения, като главна причина за решението на арх. Несторов е неспазването за поетапност за строителните дейности. Той обясни, че първоначално е трябвало да бъде завършено брегоукрепването, но до този момент за това не е уведомена Дирекция "Геозащита и благоустройствени дейности" към регионалното министерство.

Мярката за спиране на строежа обаче е временна, като срокът й ще зависи от проверката, която започва.

В същото време от екоинспекцията в Бургас съобщиха, че са наложили глоба на инвеститора "Главболгарстрой" за неправомерно изсипване на земни маси директно върху пясъците на плаж „Алепу“. Издадено е и предписание за почистване на ивицата.

Според постановление от последните минути, строителството на вилното селище при Арапя също ще бъде замразено. Причината - липсата на законен път до обекта и план за безопасност на работниците. От ДНСК обещаха да извършват цялостна проверка на документацията на фирмата инвеститор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар