Вторник, 25 Февруари 2020

Понеделник, 04 Февруари 2019 11:00

Осем сигнала за нарушения са подадени при реставрацията на Антична Сердика

Според регионалното министерство проектът е отчетен в срок

Осем сигнала за нарушения и нередности са подадени по време на изпълнението на проекта за Антична Сердика, съобщи по БНР заместник-регионалният министър Деница Николова.

Миналата седмица депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в злоупотреба с европари за близо 700 хиляди лева при строителството на Ларгото по времето, когато той е бил зам.-министър.

По думите на Деница Николова, цялостно проектът е отчетен в срок: "Тези сигнали основно са свързани със законосъобразно провеждане на обществените поръчки и в тази връзка ние сме си предприели мерките и където е било необходимо, сме наложили и съответните санкции. По отношение на конкретиката за този конкретен сигнал ние не сме имали информация до настоящия момент и никой не ни е сигнализирал, че има нещо, което да касае изпълнението".

Николова допълни, че все още не е получила искане от Прокуратурата да предостави документацията по случая, но допълни: „В момента, в който се предяви от съответния компетентен орган искане по отношение на документи, ние сме в пълна готовност да подадем абсолютно всичко необходимо, за да може съответните органи да си свършат своята работа“

Проектът е „с изключително голяма сложност“ и е изпълнен на три етапа. Над 100 археолози са работили по консервацията на културно-историческото наследство, допълни тя в предаването "Преди всички".

„Проектът е отчетен в срок, от гледна точка на сключен договор за безвъзмездна финансова помощ. При окончателното плащане и при проверките, които ние сме направили, сме установили необходимост от допълваща информация именно по отношение на сроковете за изпълнение на строителните дейности. Представени са ни такива документи, от страна на Министерство на културата. Спрямо нашите вътрешни правила сме обработили плащането, а, където сме имали забележки, сме изискали допълнителна информация или допълнителни корективни мерки. Същите са били предприети в сроковете, които сме дали на нашите бенефициети. Оттам нататък е следвало изплащането на окончателното плащане - април 2016 година. Общата стойност на договора е 15 800 000 лв. към етапа, към който сме сключили договора. Когато сме приключили с нашите проверки и отчетност на документите, на практика сме намалили стойността на възможността за верифициране на разходи с над 600 000 лв. - част от разходите сме ги приели за недопустими или не достатъчно доказани от гледна точка на информация и възможност да бъдат предявени за възстановяване на средствата".

Договорът на МРРБ е с Министерство на културата и намаляването е за сметка на ведомството, уточни тя.

„Договорът за безвъзмездна финансова помощ е между управляващия орган и Министерство на културата. Този договор е различен от договора за обществена поръчка, сключен между Министерство на културата и съответния изпълнител“.

„Когато са ни представени строителните книжа за приемане на обекта, имаме съответните актове, които удостоверяват, че проектът е със завършени строителни дейности – акт 15. След него има съответна проверка от държавна приемателна комисия в лицето на ДНСК“.

Ведомството няма възможност да провери до каква степен документите, които са им представени антидатирани, но в МРРБ не са имали съмнения към момента, към който са получавани. След информациите от миналата седмица обаче се правят нови допълващи проверки по отношение на цялостния процес на изпълнение на проекта, допълни Николова.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар