Неделя, 05 Юли 2020

Сряда, 06 Февруари 2019 17:45

Забраните за тютюнопушене ще важат и за наргилета

По данни на Световната здравна организация, България се нарежда на пето място по пушене на наргиле от подрастващи

Предлаганите промени в Закона за здравето вече са внесени в Народното събрание от управляващите, предстои да бъдат гласувани по комисии и в пленарна зала.

Всички забрани, които важат за тютюнопушенето, ще важат и за пушенето на наргиле и други изделия на принципа на водни лули, които не съдържат тютюн. Това предвиждат промени в Закона за здравето, публикувани на електронната страница на Народното събрание. Вносители са депутати от групата на Обединените патриоти, съобщава БНТ.

Поправките предвиждат да бъде забранено пушенето в затворени помещения и обществени места не само на цигари, пури и лули, но също така ограничението да е за всички видове изделия за пушене на базата на водна пара. Ще бъде забранено също така да се продават наргилета и електронни цигари на непълнолетни, както и в близост до училища.

Според публикуваните мотиви към законопроекта - "потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа - засилват вредите за здравето". Освен това в мотивите се посочва, че пушачите на подобни изделия развиват по-често хронични белодробни болести и възпаление на венците.

Проектът цитира и проучване на Световната здравна организация, според която България се нарежда на пето място по пушене на наргиле от подрастващи. Също така се посочва, че поради ниската здравна култура, много хора си мислят, че когато употребяват подобно изделие, това е по-безвредно от тютюнопушенето. Дава се пример също така че наргилето се пуши обикновено по 45 минути, а обикновената цигара по пет.

Проектозаконът ще бъде разгледан както в пленарна зала, така и в водещата здравна комисия.

Специалисти предупреждават, че пушенето на наргиле е вредно колкото цигарите. Вредата от него може да бъде не само върху белия дроб, но и върху сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза и изобщо върху целия човешки организъм.

Статистиката показва, че все повече деца се възползват активно от ароматния начин на пушене с мисълта, че има по-малка вреда. В някои от специализираните заведения за пушене на наргиле допускат деца под 16 години, въпреки забраните. По данни на криминалисти, младежи масово смесват ароматния тютюн с марихуана.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар