Сряда, 22 Януари 2020
Вторник, 12 Февруари 2019 17:43

Министър Аврамова: За тунел "Железница" АПИ е действала по закон

Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, а стойността на договора е 185 370 370 лв. без ДДС

Процедурата за строителството на тунел "Железница" е изцяло по Закона за обществените поръчки. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред медии. Договорът е факт, няма отказ от "Джи Пи Груп" и затова се е преминало към подписване на договора, информира министър Аврамова.

По-рано днес от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха официално, че договорът за проектирането и строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ е подписан. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Изпълнението на поръчката е възложено на ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в което участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Спазвайки разпоредбите на Закона за обществените поръчки Агенция „Пътна инфраструктура“ пристъпи към подписване на договора след като Върховният административен съд се произнесе в полза на решението на АПИ за избор на изпълнител. В тази връзка на 15 януари т. г. агенцията изпрати искане до класираните участници - ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“ и ДЗЗД „АМ Струма-ОП2: Тунел Железница“, за удължаване срока на валидност на офертите. В получените отговори офертното си предложение потвърди ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, а ДЗЗД „АМ Струма-ОП2: Тунел Железница“ (в което са „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД) не удължава срока на валидността й.

Срокът за изпълнение на проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на тунел „Железница“ (от км 366+720 до км 369+000) e 1060 календарни дни. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка тръба ще е около 2 км. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и др., уточняват от АПИ.

През миналата година Пътната агенция проведе обществена поръчка за избор на изпълнители за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“. Тръжната процедура бе с 3 обособени позиции - за тунела, и за пътя преди и след съоръжението, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на оперативната програма. През миналата година бяха подписани договорите за проектирането и строителството на трасето преди и след съоръжението. Отсечката преди тунел „Железница“ в посока София - Кулата (от км 366+000 до км 366+720) е с дължина 720 м. Тя включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение с обща дължина 620 м. Участъкът ще бъде изграден от ДЗЗД „Железница - Север“, в което са: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е 29 985 345 лв. без ДДС. Участъкът след тунел „Железница“ (от км 369+000 до км 370+400), е 1,4 км. Той ще бъде построен от „ПСТ ГРУП“ ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297,40 лв. без ДДС. Договорът включва проектиране и строителство на автомагистрален участък с дължина 1,4 км, селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др., се казва още в официалното съобщение на АПИ.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Февруари 2019 17:43
  Петя Аврамова: Подаването на оставка не е проблем. Това ще реши ли кризата?

  Не захранваме Перник с вода от София. Ще използваме ВиК мрежата на София, което ще изисква допълнителен водопровод и помпена станция. Това ще е резервен вариант, както за водоснабдяване на Перник, така и за обратна връзка от язовир "Студена" към София.

 • Вторник, 12 Февруари 2019 17:43
  Учредяват Български ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв.

  Учредяват държавен холдинг, за да имаме по-чиста вода. Учредяват български ВиК холдинг ЕАД - София.

  Това стана ясно в началото на заседанието на Министерски съвет. Тя бе съобщена от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.
  За учредяването се отпускат 1 млрд. лв. на МРРБ от бюджета за 2020 година, предаде Novini.bg.

  Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че идеята се подкрепя от Министерството, което управлява. Той обясни, че това е крачка напред и обясни, че трябва да се мисли по-мащабно за структура, която да управлява ВиК системата в България.

  Идеята се подкрепя и от МОСВ и министър Емил Димитров.

  На заседанието премиерът Бойко Борисов възложи на министрите си две задачи - едната за вноса и износа за боклука, а другата е свързана с ВЕЦ-овете.

 • Вторник, 12 Февруари 2019 17:43
  Превозвачите искат оставката на регионалната министърка, протестират на 13 януари

  Ще се включат над 3000 превозни средства на автобусните превозвачи, над 2000 товарни превозни средства, съответно толкова са и таксиметровите превозвачи, които ще подкрепят протеста

Оставете коментар