Вторник, 07 Юли 2020

Сряда, 20 Февруари 2019 09:52

Юрий Асланов: Страната е в парламентарна криза

Парламентът събра кворум от 123 депутати от управляващата коалиция и ДПС и започна работа, БСП бойкотира

"Крайно време е да се приеме закон, който да забранява промените в Изборния кодекс преди избори. Това се превръща в рецидив", отбеляза социологът Юрий Асланов в студиото на bTV.

Съгласен съм, че в Европа повечето държави се отказаха от машинно гласуване, но не и от преброяването на гласовете с машини. Ясно е, че ГЕРБ се съобразиха с ДПС за преференциите. Това е повече от видно. За мен има парламентарна криза. Няма парламент по света, в който опозицията да не влиза и това да бъде легитимен орган", заяви още Асланов.

"Защо беше изобщо отворен Изборния кодекс, за това трябва да попитате народните представители. Всъщност имаше една единствена причина – след като стана ясно, че не могат да се осигурят 12 хиляди машини за гласуване, а и няма желание за това, трябваше това нещо или да се премахне, или пък да се отложи за пореден път. По-нататък поправките обраснаха и се стигна до един абсурд", обясни и политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

"Трябваше да се приеме решение, че новата ЦИК ще встъпи в действие след приключването на евроизборите. Вдигането на преференциите също не беше правилно решение и сега се правят опити нещата да се поправят. Преференциите ще се върнат и ще работят.

Трябва да бъдем честни, партийните ръководители не обичат преференциите, защото така губят възможността да редят листите и може да изникне някой човек, който те даже не познават. Примерът 15/15 е много добър. БСП със сигурност също не са големи фенове на преференциите, но използваха глупостта на управляващите от ГЕРБ и се възползваха в този случай", смята проф. Константинов.

Той отново коментира, че не може да се говори за машинно гласуване, а може и трябва да се говори за машинно преброяване и сканиране на бюлетините. За това машинно преброяване обаче трябва да се напише нов закон и директива, каза още политическият анализатор.

В същото време парламентът събра необходимия кворум и започна работа. Депутатите от "БСП за България" не се регистрираха, изпълнявайки решението на Националния съвет на партията от неделя.

Без ПГ на БСП, в зала се регистрираха 123 народни представители от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“, при необходими 121 гласа кворум.

Гост на пленарното заседание е председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Предстои народните представители да ратифицират Протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО. Талат Джафери ще се срещне с председателя на парламента Цвета Караянчева и с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар