Сряда, 17 Юли 2019
Събота, 23 Февруари 2019 17:04

Васил Петев: Законът за личните данни е оскопяване на журналистическата професия

В България отдавна не говорим за политики и бъдеще, коментира журналистът като гост на „Бареков и Байрактаров без цензура”

В обзора на актуалните събития от седмицата журналистът Васил Петев очерта няколко акцента в предаването „Бареков и Байрактаров без цензура” по ТВ „Евроком”: неадекватното поведение на партия „Атака”, която стана член на Европейския алианс на консерваторите – АКРЕ, но не изпрати свой представител на форума; напускането на БСП на парламента и задаващите се избори, както и приемането на закона за личните данни, на който президентът Румен Радев бе наложил вето.

Напускането на БСП на Народното събрание Петев определи като напълно логичен и демократичен акт. Според него оттеглянето на БСП е стратегия, чрез който Бойко Борисов и ГЕРБ да бъдат свалени от власт. 

Проблемът според Васил Петев е, че в обществото не текат дебати за идеологията и наболелите обществени теми, а политиците занимават народа със самите себе си. Отдавна не говорим за политики и бъдеще, а коментираме популизма и лъжите на политиците, занимаваме се с дребнотемие, смята журналистът.

Той определи настоящата година като година на избори – европейски, местни и много вероятно – и предсрочни парламентарни. Петев подчерта, че парламентарни избори не са полезни за която и да е държава, но според него цялата симптоматика в обществения жвот очертава и предсрочни избори.

Живеем в сложна политическа обстановка, в която се предполага, че политическите сили трябва да имат по-адекватно поведение, а виждам точно обратното – говорят си кой е лъжец и ни занимават само с междуличностните си проблеми и последното, за което могат да се сетят, са хората. В бъдещето виждам само една огромна служба на НАП, която ни дебне отвсякъде, сподели Петев в студиото пред водещия Байрактаров.

Журналистът коментира и приетия Закон за личните данни, който пребори в пленарна зала ветото на президента Румен Радев. Това е осакатяване и скопяване на журналистическата професия, категоричен е Васил Петев. Според него законът поставя журналистите в такава позиция, че ако си свършат добре работата, то непременно трябва да бъдат съдени. Но се сблъскваме с парадокс - в същото време обаче, в предизборна обстановка, депутати на ГЕРБ възлагат на журналисти от регионални медии да ровят за нечисти дела при кметове от други партии. Като пример Петев даде средно голям балкански град, където с „тихата подкрепа” на депутата от ГЕРБ Искрен Михайлов и двама собственици на големи хотели в района, на младия репортер Христо Гешов от „Зов нюз” му се възлага материал предизборно: „Отивай, дръж кметицата! – А за какво? – Ти ще си намериш за какво”, - описва схемата на работа с медиите Петев.

"Уважаеми г-н разследващ журналист от „Зов нюз”, не става така", обърна се индиректно Петев, възмутен, че и политици, и медии се ровят за гнусотии, които някои наричат политика и изразяване на мнение чрез медиите, а реално е долнопробно и няма нищо общо с това, което се нарича политика и отразяващата я журналистика.

В тази връзка Петев и водещият Байрактаров очертаха още няколко парадокса. БСП създаде своя телевизия, която нарече „свободна” (БСТВ), а в същото време докато се гласуваше повторно скопяващия журналистиката и свободата на словото закон за личните данни, БСП остана извън парламента, вместо да защити мотивите за вето. Но има други собственици на медии, напомниха Петев и Байрактаров - Кирил Домусчиев на Нова ТВ и Валери Симеонов на СКАТ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар