Неделя, 08 Декември 2019
Вторник, 26 Февруари 2019 10:13

Исторически ход: Нова конституция в Куба

Кубинците вече ще имат право на частна собственост

С огромно мнозинство кубинците приеха нова Конституция на страната. На референдум „за“ или „против“ новия основен закон 86,85% са гласували "за", 9% са били "против" и 4,5% са пуснали невалидни бюлетини. Избирателната активност е била 84,4%.

Новата конституция постановява, че еднопартийната социалистическа система в Куба е неотменима. Тя включва и мерки, насочени към умерени икономически и социални промени.

Според него, гражданите вече ще имат право на частна собственост. Има законови постановки още за чуждестранните инвестиции, малкия бизнес, интернет, правото на адвокат при арест и половото самоопределяне.

Реконструира се правителството, като вече ще има министър-председател и се въвежда ограничение на продължителността на мандата на президента.

Новата конституция предизвика големи дебати в Куба и в кубинската диаспора зад граница. Против се обявиха дисидентите и католическата църква, виждайки в нея продължение на делото на Фидел Кастро – нещо, което официалните власти не отричат, дори напротив – продължаването на социалистически път на Куба е основна политическа линия. Анализатори определят новата конституция като възможност президентът Мигел Диас-Канел да осъществи по-добра реформа в икономиката.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Февруари 2019 10:13
  АТАКА: БНТ нарушава законите. ЦИК да спре „Референдум”

  АТАКА иска от ЦИК да отмени предаването „Референдум”, което трябва да се излъчи на 15 октомври по БНТ. Причината е, че националната телевизия нарушава задълженията си по Изборния кодекс (ИК), Закона за радио и телевизия и Споразумението за отразяване, което е сключила с партиите и коалициите

 • Вторник, 26 Февруари 2019 10:13
  Налче на ботуш

  Кеворк Кеворкян: Нищо особено не се случи в „Референдум“, освен, че за сетен път се потвърди, колко беззъба и самосугестирана е БНТ ... Можеше и Кошлуков да влезе в студиото и да се опита да претегли авторитета си. Той сигурно още си спомня, как в далеч по-съдбоносни времена го допуснах в изборното студио в нощта на 10 юни 1990 година

 • Вторник, 26 Февруари 2019 10:13
  Тoдoр Живкoв – чoвeкът eпoхa

  (7 септември 1911 - 5 август 1998)

  Днec въпрocът e дa ce oтмeри cпрaвeдливo: кoe бeшe пoвeчe в „eпoхaтa Живкoв". Тoдoр Живкoв cи oтивa oт пoлитикaтa и oт живoтa, бeз дa рaзпoлaгa cъc coбcтвeнocт. Мoжe би cлeд кaтo e притeжaвaл в прoдължeниe нa тoлкoвa дълъг пeриoд влacттa нaд Бългaрия и нaд грaждaнитe й, мaтeриaлнитe блaгa зa нeгo ca били бeз знaчeниe

Оставете коментар