Вторник, 02 Юни 2020

Вторник, 05 Март 2019 10:11

Паси отново изтъкна необходимостта от нови военноморски бази и ядрени оръжия на Балканите

Според бившия външен министър България не е важна за Русия, след като Путин изпраща Медведев, а не идва лично той

Няма някакъв умисъл в двете визити, които са съсредоточени в рамките на няколко дни. И Столтенберг и Медведев са достатъчно заети хора, за да нагласят визитите си да им съвпаднат по време. Това заяви в студиото на Нова ТВ бившият министър на външните работи Соломон Паси за визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев.

„Столтенберг каза много неща, които знаем и неща, на които обърнахме внимание: за заплахите в Черно море, за хибридните войни, за Западните Балкани, за изключителното усилие на Русия да спре Македония да влезе в НАТО, за кибер сигурността и т.н. Най-важното послание, което Столтенберг отправи, и на което много малко хора обърнаха внимание, е че Русия вече е излязла от ракетния договор със САЩ и трябва да очакваме Русия да насочи ракети към всяка една членка на ЕС и НАТО”, коментира още Паси, цитиран от Vesti.bg.

По думите му ние имаме нужда от нови военноморски бази, и Балканите трябва да се превърнат в зона на ядрени оръжия, посочи той, а това е анализ от 1999 г. 

„Основно във визитата на Медведев е, че не дойде президентът Путин, а дойде премиерът Медведев. За тази среща започна да се говори още миналата година, за Трети март, когато се очакваше да дойде Путин за 140-тата годишнина от Освобождението на България, но тя се трансформира във визита на руския патриарх. Тази година пак се трансформира, но във визита на руския премиер. Путин ходи там, където страните са му важни – в Австрия, в Сърбия, Гърция. Това са за него важните страни. В по-малко важните за него страни изпраща министър-председателя”, заяви Соломон Паси.

Според него в това има и добра новина, а именно - ако беше дошъл лично Путин визитата щеше да се политизира, а сега може да се говори за нея на много по-експертно ниво.

Като втора голяма новина от визитата на Медведев, Паси посочи фактът, че премиерът Медведев е говорил за всичко друго, но не и за диверсификация на енергийните източници. „В момента сме сложили всичките си енергийни яйца в руската кошница и тази кошница става все по-голяма и по-голяма”, каза още той.  Според Паси освен от добро въоръжение, имаме нужда и от разнообразие на енергийните източници и преносните мрежи.

По думите му добрите отношения между държавите зависят от равнопоставеност и от военния баланс. „Втората световна война избухна защото имаше огромен военен дисбаланс в полза на Германия и в края на краищата войната се случи. ЕС и общностите за въглища и стомана бяха създадени, за да се контролира въоръжението. "Студената война" не се превърна в „гореща”, защото имаше баланс на оръжията”, заяви още Паси.

Според него в момента има много сериозен дисбаланс и той е видим най-вече от наша гледна точка в Черно море и затова имаме нужда от нови военноморски бази.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Март 2019 10:11
  Ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

  Унищожихме подводниците си, а поемаме проект, за който трябва да купим подводници сега. Това говори за непоследователност на политическите решения, което е сериозен проблем и за парламента, и за правителството, коментира народният представител от "БСП за България" и член на парламентарната комисия по отбрана в интервю за „Дума“

 • Вторник, 05 Март 2019 10:11
  Ангела Меркел отхвърли поканата да участва на физическа среща на Г-7 в САЩ

  Предвид цялостната ситуация с пандемията (от коронавируса), тя не може да се съгласи на лично присъствие, на пътуване до Вашингтон, съобщи говорителят на канцлера

 • Вторник, 05 Март 2019 10:11
  Ще дадем ли на Скопие безплатен билет за ЕС?

  Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

Оставете коментар