Четвъртък, 25 Април 2019
Понеделник, 11 Март 2019 13:03

Мустафа Хаджи след срещата с Борисов: Главният мюфтия не се занимава със счетоводство

Повод за срещата са промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на 8,2 милиона лева задължения на Главното мюфтийство

Приключи срещата в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, посветена на задълженията на вероизповеданието.

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", с тези думи премиерът посрещна патриарха и главния мюфтия.

"Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи", коментира след срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той посочи, че дълговете на мюфтийство са от 2005 г., голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн. лева, са лихви. Натрупаните дългове са стари задължения, върху които текат лихви, обясни главният мюфтия и отказа да влезе в конкретика. "Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа", заяви той.

"Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни", заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред. Патриарх Неофит коментира, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора като полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения.

Бойко Борисов подчерта, че на проведени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

"За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие - спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", категоричен беше премиерът.

Припомняме, че повод за срещата в Министерски съвет са промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията. На първо четене депутатите решиха да опростят 8,2 милиона лева задължения на Главното мюфтийство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар