Петък, 19 Юли 2019
Понеделник, 11 Март 2019 13:03

Мустафа Хаджи след срещата с Борисов: Главният мюфтия не се занимава със счетоводство

Повод за срещата са промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на 8,2 милиона лева задължения на Главното мюфтийство

Приключи срещата в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, посветена на задълженията на вероизповеданието.

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", с тези думи премиерът посрещна патриарха и главния мюфтия.

"Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи", коментира след срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той посочи, че дълговете на мюфтийство са от 2005 г., голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн. лева, са лихви. Натрупаните дългове са стари задължения, върху които текат лихви, обясни главният мюфтия и отказа да влезе в конкретика. "Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа", заяви той.

"Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни", заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред. Патриарх Неофит коментира, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора като полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения.

Бойко Борисов подчерта, че на проведени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

"За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие - спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", категоричен беше премиерът.

Припомняме, че повод за срещата в Министерски съвет са промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията. На първо четене депутатите решиха да опростят 8,2 милиона лева задължения на Главното мюфтийство.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Март 2019 13:03
  Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили".

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде „Фокус“.

  "Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми.

 • Понеделник, 11 Март 2019 13:03
  Нинова: Защо за Бойко Борисов Законът за публичните финанси не важи, а за работещите бедни и децата - да?

  Демографската смърт изисква национално съгласие. Ние предлагаме алтернатива. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по Закона за семейните помощи за деца.

 • Понеделник, 11 Март 2019 13:03
  Борисов за хакера: На такива вълшебници трябва да им плащаме да работят за държавата

  Имаме уникални мозъци и вълшебници в IT сектора. Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро.

Оставете коментар