Вторник, 04 Август 2020

Вторник, 12 Март 2019 11:17

Юнкер и Мей постигнаха споразумение за Brexit

Постигнати са правно обвързващи промени 

Европейският съюз и британското правителство са успели да намерят изход от застоя около Brexit. Това стана ясно след среща късно снощи в Страсбург между председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей, съобщи Нова ТВ.

Постигнати са правно обвързващи промени в споразумението за развода. Това става само часове преди парламентът в Лондон да гласува новия вариант на сделката за излизане от Евросъюза.

Тереза Мей се опитва да намери компромисно решение по спорния въпрос за границата с Ирландия. Предишният вариант беше отхвърлен с голямо мнозинство.

„Застраховката, която гарантира, че няма да има твърда граница със Северна Ирландия е абсолютно правилна – тя е в духа на официалните ангажимента на Обединеното кралство, поети със споразумението от Белфаст и Разпети петък. Ако обаче някога прибегнем до тази застраховка, тя не може да остане за постоянно и няма да бъде основа за нашите бъдещи отношения”, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

„Министър-председателят и аз се споразумяхме за взаимен правно обвързващ инструмент, свързан със споразумението за оттегляне. Този инструмент осигурява смислени разяснения и правни гаранции за предпазната мярка за ирландската граница”, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„В политиката понякога получаваш втори шанс. Но трети шанс няма да има. Няма да има нови интерпретации на интерпретациите и нови гаранции за гаранциите”, каза още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Март 2019 11:17
  Германски журналист: И у нас се краде, но в България е безочливо

  Важното е да има за народа, но явно някои не го осъзнават, твърди Кирх Нибауер

   

 • Вторник, 12 Март 2019 11:17
  Германско издание: Българите се опасяват, че парите от Европа ще потънат

  Въпреки отхвърления вот на недоверие, протестите в България продължават.

 • Вторник, 12 Март 2019 11:17
  Борисов: Близо 29 млрд. евро идват към България! Ей за това ми се иска оставката!

  Тази сутрин денят започна с извънредно включване от центъра на Европа. Изморен и с чаша кафе в ръка министър-председателят Бойко Борисов представи на живо размера на договорената финансова рамка за страната ни в следващите седем години.

  Близо 29 млрд. евро. са насочени към България  - сума, която е с един милиард евро повече от очакваното.

  "Това са повече пари в новия бюджет. Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата Международна финансова рамка в сравнение с настоящата към момента и това при положение, че размерът на новата финансова рамка за целия ЕС е с 62 млрд. евро по-малко".

  Това обяви Бойко Борисов на извънредна пресконференция рано тази сутрин от Брюксел, след четвъртия ден на преговори между европейските лидери. Срещите са посветени на бъдещия бюджет на Европейския съюз.

Оставете коментар