Сряда, 23 Септември 2020

Вторник, 26 Март 2019 09:15

До месец - ясно дали Каменаров остава шеф на БНТ

Делото срещу него приключи, чака се решението на втора инстанция

След повече от година отлагания делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаровнай-сетне приключи в понеделник.

Той е подсъдим за шофиране в нетрезво състояние и вече има условна присъда от 1 години и 3 месеца затвор на първа инстанция. В случай, че и втората инстанция го признае за виновен, Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си на генерален директор на националната телевизия.

До момента делото бе многократно отлагано по искане на Каменаров, който през ноември дори бе глобен с 1000 лева за неявяване без уважителна причина. Миналия месец Каменаров отново не се яви на едно от заседанията заради заболяване, а същата вечер се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да разпореди проверка на представения болничен.

Константин Каменаров е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта в нощта на 23 юни 2016 г. Според обясненията му, същата вечер пил уиски и билката „златен корен“, която се разтваряла в спиртен разтвор. В края на 2017-а Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.

Ако втората инстанция също го признае за виновен, дори и да намали присъдата, решението ще е окончателно. Това означава, че Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си, тъй като по закон лица, осъдени с „лишаване от свобода“, не могат да участват в управата на националната телевизия.

Делото се точи близо година на втора инстанция, тъй като бе многократно отлагано поради отсъствия на Каменаров – първоначално заради ангажименти покрай конкурса Евровизия, впоследствие заради поредица от негови внезапни заболявания. През ноември съдът дори глоби Каменаров с 1000 лева след поредното му неявяване. Миналия месец Каменаров отново не се яви, като около час преди заседанието изпрати болничен за остра инфекция на дихателните пътища. Същата вечер обаче Каменаров се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да започне проверка на представения болничен.

На вмерашното заседание Каменаров се яви в зала, където бе разпитана Росица Иванова – лекарят, отговарял за вземането на кръвната му проба през 2016 г. Пред съда Иванова обясни, че пробата се взима от дежурната медицинска сестра под надзор на лекар.   Каменаров обаче възрази и каза, че пробата му е била взета от мъж, което дори доведе до диспут работят ли мъже медицински сестри в болница „Св. Анна“, а адвокатът на Каменаров – Людмил Рангелов поиска болницата да предостави необходимата документация.

В крайна сметка съдът определи, че казусът не е от значение за делото и обяви, че ще излезе с решение в рамките на месец.   В случай, че втората инстанция оправдае Каменаров, прокуратурата ще може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Съдът: Майката от Ситняково е провокатор

  Елена Мицева е провокирала протестиращите. Тя единствена е отказала да заобиколи и е опитала да мине през блокадата пред румънското посолство в понеделник. Това беше един от мотивите, с които в четвъртък съдия Надя Бакалова от Софийския районен съд (СРС) пусна под гаранция от 500 лв. Георги Георгиев

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Депутати искат да съдят Джонсън за отказ да разследва руска намеса

  Междупартийна група британски депутати заплаши да съди премиера Борис Джонсън, ако той не нареди независимо разследване за руска намеса в последните общи избори и гласуването в референдума за Брекзит през 2016 г.

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  44-и ден на антиправителствени протести

  В 44-ия ден на антиправителствените протести в столицата вече два пъти беше блокирана сградата на БНТ на улица „Сан Стефано“. От сдружението БОЕЦ поискаха генералният директор Емил Кошлуков да подаде оставка.

  Остават блокирани три централни софийски кръстовища - при т.нар. „триъгълник на властта”, при Ректората на Софийския университет и Орлов мост.

  Протестиращите постепенно се събират пред през Президентството, където отново има импровизираната трибуна, отворена за всички граждани, които искат да проверят ораторските си качества и отправят послание.

  Майките от инициативата „Системата ни убива” пък организираха пърформанс с варене на компоти пред Министерски съвет, правейки препратка към полицейската акция, при която беше иззет казан за варене на ракия, поставен в трафопост в столичен квартал.

Оставете коментар