Събота, 22 Февруари 2020

Вторник, 26 Март 2019 09:15

До месец - ясно дали Каменаров остава шеф на БНТ

Делото срещу него приключи, чака се решението на втора инстанция

След повече от година отлагания делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаровнай-сетне приключи в понеделник.

Той е подсъдим за шофиране в нетрезво състояние и вече има условна присъда от 1 години и 3 месеца затвор на първа инстанция. В случай, че и втората инстанция го признае за виновен, Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си на генерален директор на националната телевизия.

До момента делото бе многократно отлагано по искане на Каменаров, който през ноември дори бе глобен с 1000 лева за неявяване без уважителна причина. Миналия месец Каменаров отново не се яви на едно от заседанията заради заболяване, а същата вечер се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да разпореди проверка на представения болничен.

Константин Каменаров е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта в нощта на 23 юни 2016 г. Според обясненията му, същата вечер пил уиски и билката „златен корен“, която се разтваряла в спиртен разтвор. В края на 2017-а Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.

Ако втората инстанция също го признае за виновен, дори и да намали присъдата, решението ще е окончателно. Това означава, че Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си, тъй като по закон лица, осъдени с „лишаване от свобода“, не могат да участват в управата на националната телевизия.

Делото се точи близо година на втора инстанция, тъй като бе многократно отлагано поради отсъствия на Каменаров – първоначално заради ангажименти покрай конкурса Евровизия, впоследствие заради поредица от негови внезапни заболявания. През ноември съдът дори глоби Каменаров с 1000 лева след поредното му неявяване. Миналия месец Каменаров отново не се яви, като около час преди заседанието изпрати болничен за остра инфекция на дихателните пътища. Същата вечер обаче Каменаров се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да започне проверка на представения болничен.

На вмерашното заседание Каменаров се яви в зала, където бе разпитана Росица Иванова – лекарят, отговарял за вземането на кръвната му проба през 2016 г. Пред съда Иванова обясни, че пробата се взима от дежурната медицинска сестра под надзор на лекар.   Каменаров обаче възрази и каза, че пробата му е била взета от мъж, което дори доведе до диспут работят ли мъже медицински сестри в болница „Св. Анна“, а адвокатът на Каменаров – Людмил Рангелов поиска болницата да предостави необходимата документация.

В крайна сметка съдът определи, че казусът не е от значение за делото и обяви, че ще излезе с решение в рамките на месец.   В случай, че втората инстанция оправдае Каменаров, прокуратурата ще може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  БНТ и БНР – дефицитното безобразие

  Петър Волгин: Шефовете на националните медии знаят, че и 100 милиона дефицит да натрупат, никой няма да из потърси сметка. Затова е крайно време поне един от шефовете, натрупали тези дефицити, да бъде осъден

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Валери Симеонов: Журналистите от БНТ нямат право на мнение

  Заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Симеонов разпространи позиция, след като журналистите от Би Ти Ви Венелин Петков и Антон Хекимян заявиха, че ще го съдят за клевета заради недоказани твърдения, че са корумпирани, а тези от БНТ подкрепиха колегите си. В текста Симеонов се обръща специално на реакцията на журналистите от БНТ, като смята, че работещите в БНТ нямат право на мнение и на оценки за действията му. Причината била, че БНТ е обществена медия, която е длъжна да отразява различните гледни точки, но не и да има собствена позиция. 

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Чакам Борисов в съда: "Келешът"

  Нареченият "келеш" главен секретар на президента Димитър Стоянов очаква официално извинение от премиера Бойко Борисов в "най-скоро време".

Оставете коментар