Вторник, 26 Май 2020

Вторник, 26 Март 2019 16:21

Свиленски: Има начин Борисов да покаже загрженост за превозвачите

До края на деня премиерът да се свърже с Антонио Таяни и да го убеди да оттегли пакета „Мобилност“ от дневния ред, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП

Има една възможност Бойко Борисов да покаже, че наистина е загрижен за българските превозвачи. Ако до края на деня се свърже с председателя на ЕП Антонио Таяни и го убеди да оттегли пакета „Мобилност“ от дневния ред. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по повод предстоящия протест на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“, предаде Агенция „Фокус“. 

„Единственият, който може да оттегли тази точка от утрешната сесия, е Таяни. Доколкото знам, са от една партия. Би трябвало, ако ЕНП е загрижена за страните, засегнати от пакета „Макрон“, точката утре да не я видим в дневния ред“, заяви той. 

„Много е важно политиците да бъдем последователни в позициите и действията си. Поне в рамките на 2-3 години, ако може. По темата пакет „Мобилност“ БСП е последователна от 2017 година, когато този въпрос е поставен. Винаги сме защитавали и отстоявали правата на тези български граждани. Не така стоят нещата с колегите от ГЕРБ и от ЕНП“, посочи Свиленски. 


„Вчера 6 делегации от ЕНП - Германия, Италия, Испания, Чехия, Словакия, Люксембург, са внесли писмо темата да бъде гледана още утре на заседанието на ЕП. В България и ГЕРБ, и ЕНП говорят едно, а в Европа вършат друго“, изтъкна той. 


„Тук казват на българските превозвачи: „Ние сме с вас - защитаваме ви, предлагаме решения за защита на вашия бизнес“. Там в ЕП правят обратното“, коментира депутатът от БСП. 

„Борисов предаде българските превозвачи. Това ще стане ясно след няколко седмици, когато вероятно пакетът ще бъде гласуван и на второ четене“, заяви Георги Свиленски. 

„Народните представители от БСП Димитър Данчев и Манол Генов ще вземат участие в протеста в Страсбург“, посочи той и уточни, че тези депутати от БСП, които не заминат, ще бъдат на протеста на превозвачите в София. 

„Исканията на превозвачите ни са справедливи и трябва да бъдат отстоявани не само на думи, а и на дела“, изтъкна той. 

„Има подписка от 110 евродепутати, които искат случая с пакета „Макрон“ да бъде внесен в Конституционната комисия на ЕП, тъй като досега в историята няма такъв случай с толкова неясноти, предложения и проблемни текстове“, съобщи Свиленски. 


„Апелираме докато Конституционната комисия не се произнесе, пакетът да не се гледа“, каза още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Март 2019 16:21
  Проф. Здравко Попов: По време на извънредното положение БСП се държа алтернативно, но и отговорно

  По време на извънредното положение БСП се опита да се държи алтернативно като това, което й приляга в дадения случай, намираща се в опозиция, но и отговорно. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Здравко Попов – философ, дипломат, експерт по европейски въпроси и преподавател в Софийския университет.

 • Вторник, 26 Март 2019 16:21
  Корнелия Нинова: Представяме ви ясен и конкретен план за развитие на Северозапада

  Внасяме Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.

  "Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: "На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите."

 • Вторник, 26 Март 2019 16:21
  Румен Овчаров: Тоталната атака срещу Нинова цели дестабилизация на партията

  Всички тези, които в момента започват отново „да бунят кошера“, са намерили своя стимул ГЕРБ да спечелят отново властта

Оставете коментар