Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 02 Април 2019 12:14

Брюксел със сериозни критики към парламентите на Западните Балкани

Работата им е далеч от европейските стандарти, казва Йоханес Хан

Парламентите в повечето страни от Западните Балкани все още не функционират според европейските стандарти. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за "Агенция Европа”, предаде БГНЕС.

"Балканите имат този манталитет на черно или бяло. Или сте победител, или сте губещ. Но в демокрацията, ключовият момент е компромисът, а той често има негативна конотация в Западните Балкани, но всъщност означава, че всеки трябва да даде нещо на другия, за да добие нещо в плюс”, заяви Хан в интервюто, цитиран от МИА.

Той смята, че този проблем не се отнася само до политиците и политиците, които не показват умение за компромис "са лош пример за хората”.

"За това инвестираме толкова много в укрепването на парламента, който е ключова област. Както можете да констатирате в повечето страни, парламентът не функционира както ни харесва”, заяви комисарят.

Той се въздържа от квалифициране, че това е "балкански стил” и изтъква, че подобни проблеми възникват в източните съседи на ЕС, но също и в южната част на съюза, например в Тунис.

Комисарят по разширяването все още не може да гарантира, че преговорите ще започнат през юни, но настоява, че страните, които имат най-много резерви в процеса, трябва да знаят, че това е доверие в Европейския съюз. Той подчерта също парадоксалното отношение на страните, които са най-критични към чуждестранните влияния в региона и в същото време са най-устойчиви на разширяването.

"Ако има вакуум, друга страна ще го запълни. Винаги има риск, особено в Босна и Херцеговина, да се появят радикални сили, религиозни фундаменталисти и други, които са насочени към младите хора, и това създава риск за нас”, предупреждава Хан.

Доверието в ЕС, казва той, е ключов елемент. Не може да се искат реформи и усилия от страните в региона, а от европейска страна да не се изпълнят обещанията си.

"Ние не само ще загубим доверието си, но и нашето политическо влияние, и най-често онези, които критикуват влиянието на Русия, Китай и Турция на Балканите, имат резерви да признаят напредъка на страните от Западните Балкани към ЕС,” каза Хан.

Той също така припомня, че регионът е важен икономически пазар за ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Април 2019 12:14
  С какви очи тръгва Борисов на среща очи в очи в Брюксел

  Три месеца премиерът иронизира и омаловажава усилията на другите лидери, за да възвеличи себе си

 • Вторник, 02 Април 2019 12:14
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Вторник, 02 Април 2019 12:14
  Веселина Томова: Докато Елена Йончева се страхува от Брюксел и не се прибира в България, същата дава акъл на българските журналисти да не страхуват! Ай сиктир, бе!

  Най-сетне се появи и Елена Йончева от Брюксел пред Антон Хекимян и поне десет пъти изрече витиевато за скандалния запис с Бойко Борисов: „Надявам се този запис да не е истински!“

Оставете коментар