Събота, 25 Май 2019
Понеделник, 22 Април 2019 15:58

Румен Радев: Дебатите за военен преврат са нелепи и абсолютно излишни

Така той отговори на думите на премиера Бойко Борисов

Дебатите за военен преврат са нелепи и абсолютно излишни, заяви президентът Румен Радев в Ямбол днес. 

Така той отговори на думите на премиера Бойко Борисов, че върховният главнокомандващ призовава генералитета да не стои безропотно.  "Честта, достойнството и конституционният ред са присъщи на Българската армия, но за съжаление, не и на българската политика и ако има заплаха за обществения ред и за демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия, а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават", каза Радев.

Той призова в навечерието на светлите празници да бъдем "по-обединени и по-смирени". Смирението също означава човек да не надхвърля оградата на собственото си понятийно пространство, защото много лесно може да настъпи мини, подчерта Радев пред журналисти в община Тунджа. Президентът е там по повод празника на общината.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Април 2019 15:58
  Румен Радев: В българския език народът ни е откривал своето спасение

  Ние сме благословени да имаме като покровители светци, дарили ни буквите, заяви в словото си президентът 

 • Понеделник, 22 Април 2019 15:58
  Румен Радев ще проведе среща с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле

  Той пристига на официално посещение по покана на държавния глава

 • Понеделник, 22 Април 2019 15:58
  Румен Радев: Не аз викам всяка сряда главния прокурор, не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, не настоявам за имена, а за законност

  Президентът отговори на обвиненията на Борисов, че се меси в съдебната власт.

  Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщи  прессекретариатът на държавния глава.

  Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, както заяви премиерът, Румен Радев посочи, че се създава „изкуствена драма“. „Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, посочи президентът.

Оставете коментар