Четвъртък, 28 Май 2020

Сряда, 01 Май 2019 10:37

Почитаме героите от Априлското въстание

Преди 143 години бунтът тръгва от Копривщица

 

България отдава днес почит на героите от Април 1876-та.

По традиция Панагюрище е център на честванията, посветени на 143-та годишнина от Априлското въстание.

За 118 -ти път, откакто официално се отбелязва годишнината от славната априлска епопея, българи от цялата страна ще се съберат в столицата на четвъртия революционен окръг, за да  отдадат почит пред подвига на Априлци. 

Тържествата ще започнат в 10.30 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та, от историческия музей до площад „20-ти април“. Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на националния флаг.

В  историческия храм „Свето Въведение Богородично“ ще бъде от отслужен молебен за  благоденствие Веднага след това, в 11.30 минути ще започне военно-историческия спектакъл възстановка „Мъжество и саможертва“.

Кулминацията на тържествата е тържественият митинг-заря , който програма „Хоризонт“ ще предаде пряко в 20.30 мин.

Официалното слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Клисура честванията продължават с възстановка на моменти от Априлсокто въстание.

Снощи на площада в подбалканския град се състоя тържествен митинг-заря, на който присъства президентът Румен Радев. Почетена беше паметта на загиналите при погрома на въстанието над 400 клисурци.

Днес държавният глава ще наблюдава възстановката, в която ще участват близо 200 души - самодейци, сред които и десетки от националното дружество "Традиция" от цялата страна.

В Копривщица тържествата започнаха още вчера, но ще продължат и днешния ден.

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост, обясняват бързия му и кървав край.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 01 Май 2019 10:37
  Румен Радев: Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси

  142 години ни делят от възкресението на България, заяви в словото си президентът Румен Радев пред паметника на Цар Освободител в София, където се състои кулминацията на тържествата по повод Националния празник – 3 март.

  .

  142 години ни делят от Санстефанският мирен договор и възкресението на България. Днес отново хиляди сме тук пред паметник ана Цар Освободител, чиято армия сложи край на 5-вековното османско иго. Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци. Ще се сражават войни от много народи от империята на Александър Втори. Хиляди ще загинат за нашето Освобождение. Много преди това безчет свободни по дух българи хайдути, въстаници, възрожденци, революционери, ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата“, бяха думите на президента. 

  „Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е повод за достойнството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода", подчерта Румен Радев.

 • Сряда, 01 Май 2019 10:37
  Втори ден продължават проявите за 147-годишнината от гибелта на Васил Левски

  Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София. В 17 часа държавният глава Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие по „пътя на безсмъртието“.

   

  147 години от обесването на Васил Левски отбелязва цялата страна днес. През целия ден са предвидени възпоменателни прояви.

  Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София.

  В 17 часа държавният глава Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие по „пътя на безсмъртието“ - от килията до паметника на Васил Левски. Програма "Хоризонт" на БНР ще излъчи пряко митинга довечера,  който ще се проведе в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще изпълни ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня.

 • Сряда, 01 Май 2019 10:37
  Променят движението в центъра на София заради събитията по повод 147 г. от гибелта на Апостола

  От 17.00 часа президентът Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие, което ще извърви „пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Васил Левски в София, където в 18.00 часа започва възпоменателната церемония

Оставете коментар