Събота, 07 Декември 2019
Неделя, 19 Май 2019 10:32

Падна правителството на Австрия

Корупционният скандал доведе до предсрочни парламентарни избори

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че ще предложи на президента на страната да свика предсрочни избори възможно най-бързо заради обвиненията в корупция срещу вицеканцлера.

Причината е скандалът с тайно заснетото видео с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който предлага щедри обществени поръчки на латвийска гражданка, представила се за племенница на руски олигарх.

Канцлерът на Австрия и лидер на Австрийската народна партия (АНП) обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата (АПС) след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен обяви в изявление, че предсрочни избори са необходими, след като лидерът на крайнодясната партия в управляващата коалиция подаде оставка като вицеканцлер заради обвинения в корупция.

Ван дер Белен заяви, че е обсъдил перспективата за предсрочни избори с канцлера Себастиан Курц, който сложи край на коалиционното управление с крайнодесните днес. Държавният глава е препоръчал провеждането на избори.

Разпадът на кабинета идва само седмица преди изборите за Европейски парламент. Това е второто най-кратко управлявало австрийско правителство - едва 555 дни. По-малко се е задържал само поелият властта през 1994 г. кабинет на социалдемократи и консерватори.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Май 2019 10:32
  Другото корумпиране

  Кеворк Кеворкян: „Отвън“ ще мляскат дъвката „корупция“, а ние ще заметем основния проблем – Голямата Измама, която анестезира Народа, отмести погледа му от важното – дивашката приватизация, примерно. И сетне постепенно го накара да се примири с Грабежа. Това отместване е Истинското Корумпиране: да приучиш обикновените хора да смятат, че кражбата, и то от общите ценности, е нещо нормално.

 • Неделя, 19 Май 2019 10:32
  Заради водната криза смениха областния управител на Перник

  Ирена Соколова беше освободена от поста областен управител на Перник, 33-годишният Емил Костадинов е новото назначение на правителството

 • Неделя, 19 Май 2019 10:32
  Нено Димов трябва да бъде уволнен заради водната криза

  Кои министри заслужават да бъдат уволнени и защо е отстранен Бисер Петков?

Оставете коментар