Петък, 07 Август 2020

Вторник, 04 Юни 2019 10:49

Адв. Кашъмов: НС трайно влошава средата по отношение на достъпа до информация

Внасят се закони и текстове в последния момент и не подлежат на необходимото обществено обсъждане. Има министерства, агенции, общини, които не предоставят информация, са сред констатациите в  годишния доклад на Програма „Достъп до информация“

 

Парламентът е една от институциите, които трайно са влошили средата по отношение на достъпа до обществена информация през изминалата година. Това заяви пред БНР БНР адв. Александър Кашъмов – един от авторите на годишния доклад на Програма „Достъп до информация“, който ще бъде представен днес.

„Имаме институции, които не просто не са отличници и не просто препятстват правото на достъп до обществена информация, но и които трайно влошиха средата в рамките на изминалата година. Най-характерният пример в това отношение е Народното събрание. От една страна законодателният процес в самото НС не е на необходимата висота. Внасят се закони и текстове в последния момент и не подлежат на необходимото обществено обсъждане. Документите се публикуват в pdf формат, така че обикновеният потребител е затруднен да ги търси. По-големият проблем обаче е, че с изменения в Административно-процесуалния кодекс през миналата година то отмени втората съдебна инстанция по делата за достъп до обществена информация, с което лиши гражданите от възможност да защитават това право“, коментира Кашъмов в предаването „Преди всички“ на БНР. Той изрази надежда час по-скоро втората съдебна инстанция да бъде върната.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

По думите му, има министерства, агенции, общини, които не предоставят информация. „И то до степен информация, която трябва да се публикува, като например декларациите за конфликт на интереси не се предоставят по заявление и то на знакови фигури от висшия държавен елит. Институцията КПКОНПИ е осъдена по няколко дела за отказ да предостави обществено значима информация“, каза адв. Кашъмов пред БНР.

Организацията е проследила 564 институции у нас. Сред тях има и отличници, посочи адв. Кашъмов и добави: „Общата констатация от проучването на активната прозрачност на интернет страниците на институциите на изпълнителната власт например показва напредък. Все повече се улеснява предоставянето на достъп до информация по електронен път чрез подаване на електронни заявления. Надяваме се тази година практически да тръгне платформата, чрез която ще се подават електронни заявления. За пръв път в историята на България имаме одитен доклад на Сметната палата по изпълнението на закона, излязъл преди няколко дни“.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Юни 2019 10:49
  Кристиан Вигенин: Искаме Народното събрание да се разпусне и да има нови избори

  Правителство без доверие от хората не може да управлява кризата. Няма база за преговори, когато протестът иска оставката на Борисов и Гешев, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“

 • Вторник, 04 Юни 2019 10:49
  Главният прокурор представи две дати за отчета си пред Народното събрание

  Това ще стане в началото на август или края на октомври

   

 • Вторник, 04 Юни 2019 10:49
  Народното събрание е напълно блокирано от полиция

  Cитуaциятa oкoлo Нaрoднoтo cъбрaниe e пoчти вoeннa! В мoмeнтa тaм имa cтрaшнo мнoгo джипoвe нa пoлициятa и жaндaрмeриятa, кoитo ca cпeциaлнo пaркирaни в рaзлични тoчки oкoлo рoдния пaрлaмeнт, зa дa възпрeпятcтвaт прoтecтирaщитe бългaрcкитe грaждaни дa блoкирaт cгрaдaтa нa Нaрoднoтo cъбрaниe.

  Припoмнямe, чe днec прeдcтoят дeбaти пo вoтa нa нeдoвeриe cрeщу прaвитeлcтвoтo . Вoт, кoйтo бe внeceн oт пaрлaмeнтaрнaтa групa нa БCП и ce явявa пeти cрeщу кaбинeтa ''Бoриcoв 3''. Пoрaди тoвa, oргaнизaтoритe нa aнтипрaвитeлcтвeнитe прoтecти прeз пocлeднитe близo двe ceдмици - aдв. Никoлaй Хaджигeнoв, прoф. Вeлиcлaв Минeкoв и Aрмaн Бaбикян, извecтни кaтo Oтрoвнoтo триo, oбявихa нaциoнaлнa cтaчкa, кoятo в Coфия включвa глaвнo oпит зa блoкaдa нa пaрлaмeнтa.

  Ранобудни протестиращи вече са се събрали пред Народното събрание около паметника на Цар Освободител. Движението по булеварда не е спряно. Протестът е мирен до момента, предава БНТ.

Оставете коментар