Сряда, 12 Август 2020

Четвъртък, 06 Юни 2019 14:16

Бюджетната комисия прие на първо четене субсидията на партиите и коалициите да стане 1 лв. от 1 юли

Редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде 1 460 402 лв.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене с 10 гласа „за“ промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. Народните представители от „БСП за България“ отказаха да участват в гласуването.

Промените предвиждат размерът на държавната субсидия от 1 януари до 30 юни 2019 г. да бъде както досега – 11 лв. на получен действителен глас, а от 1 юли до 31 декември 2019 г. да стане 1 лв. на глас.

Сред мотивите на вносителите от Министерски съвет се посочва, че с намаляването на партийните субсидии ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Предлаганата промяна на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. в средата на годината, при общественото внимание към въпроса, е показателна за желанието на правителството да отговори на обществените очаквания.

Фиксирането на субсидиите в размер 1 лв. за глас в годишен размер считано от 1 юли 2019 г. ще намали разходите по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде 1 460 402 лв., предаде агенция "Фокус".

снимка: БТВ новините

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Юни 2019 14:16
  Кристиан Вигенин: Искаме Народното събрание да се разпусне и да има нови избори

  Правителство без доверие от хората не може да управлява кризата. Няма база за преговори, когато протестът иска оставката на Борисов и Гешев, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“

 • Четвъртък, 06 Юни 2019 14:16
  Главният прокурор представи две дати за отчета си пред Народното събрание

  Това ще стане в началото на август или края на октомври

   

 • Четвъртък, 06 Юни 2019 14:16
  Народното събрание е напълно блокирано от полиция

  Cитуaциятa oкoлo Нaрoднoтo cъбрaниe e пoчти вoeннa! В мoмeнтa тaм имa cтрaшнo мнoгo джипoвe нa пoлициятa и жaндaрмeриятa, кoитo ca cпeциaлнo пaркирaни в рaзлични тoчки oкoлo рoдния пaрлaмeнт, зa дa възпрeпятcтвaт прoтecтирaщитe бългaрcкитe грaждaни дa блoкирaт cгрaдaтa нa Нaрoднoтo cъбрaниe.

  Припoмнямe, чe днec прeдcтoят дeбaти пo вoтa нa нeдoвeриe cрeщу прaвитeлcтвoтo . Вoт, кoйтo бe внeceн oт пaрлaмeнтaрнaтa групa нa БCП и ce явявa пeти cрeщу кaбинeтa ''Бoриcoв 3''. Пoрaди тoвa, oргaнизaтoритe нa aнтипрaвитeлcтвeнитe прoтecти прeз пocлeднитe близo двe ceдмици - aдв. Никoлaй Хaджигeнoв, прoф. Вeлиcлaв Минeкoв и Aрмaн Бaбикян, извecтни кaтo Oтрoвнoтo триo, oбявихa нaциoнaлнa cтaчкa, кoятo в Coфия включвa глaвнo oпит зa блoкaдa нa пaрлaмeнтa.

  Ранобудни протестиращи вече са се събрали пред Народното събрание около паметника на Цар Освободител. Движението по булеварда не е спряно. Протестът е мирен до момента, предава БНТ.

Оставете коментар