Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 10 Юни 2019 17:48

Глоба от над 1,5 млн. за Столична община. Температурите били виновни за некачествения ремонт

След надигането на плочите по трамвайното трасе, Фандъкова наложи санкция от 279 хил. лв. за изпълнителя за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

 

София е санкционирана с над 1 млн. и половина лева заради ремонтите в центъра. Глобата е наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е заради установени нередности в обществената поръчка при изпълнението на ремонта на улица "Граф Игнатиев". Така близо 800 000 лева ще трябва да платят данъкоплатците. 5% финансова корекция е наложена и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Свети Александър Невски". Това са други 900 000 лева, които ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Столичната община оспорва всички аргументи на министерството, сочи отговор на кметството. Ремонтите в отделни общини като София и Пловдив вече породиха серия от скандали заради лошо качество на изпълнението на договорите и високите цени. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова публикува във Фейсбук обширно обяснение какви санкции е наложила на „Джи Пи груп“ за некачественото изпълнение.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„279 хил. лв. е новата санкция, която налагам на изпълнителя за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Причината е надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път, които служители на общината констатираха през уикенда. Според тях причината е температурно разширение около напречните отводнители“, обяснява Фандъкова.

Ето още какво пише тя в официалната си страница във Фейсбук по повод некачествения ремонт и наложената глоба от регионалното министерство:

Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще изпълни за своя сметка в рамките гаранцията на обекта.

Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които съм наложила до момента за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (зона 2).

За ремонта в Зона 4 – отказах приемане на обекта с Акт 15 и върнахме фирмата да коригира дефекти по първия етап – градините „Кристал“ и „Св. Кл. Охридски“ – затова време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече.

В момента Столична община обжалва две решения на Управляващия орган на оперативна програма „Региони растеж“ за наложени санкции от 5% за двете зони. Управляващият орган на програмата налага санкции заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които искаме фирмите-участници да разполагат и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията.

Пред съда ние защитаваме становището, че по-високите изискванията към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и не намираме за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите.

В жалбите си пред съда посочваме още, че Управляващият орган не е отчел фактът, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и констатацията на АОП е: „не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП“. В своите решения Управляващият орган все пак посочва, че процедурите са проведени при добро ниво на конкуренция и за коментираните по-високи изисквания към експерти, няма отстранени участници.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Юни 2019 17:48
  Фандъкова: Призовавам госпожа Манолова да си изясни отношенията с г-н Борисов

  Призовавам г-жа Манолова да си изясни отношенията с г-н Борисов

 • Понеделник, 10 Юни 2019 17:48
  Мая Манолова: "Орлетата" на Борисов, а не Фандъкова управляват София

  Това са приближените бизнесмени, които редят обществените поръчки в Столична община.

  „Орлетата” на Бойко Борисов, а не Йорданка Фандъкова управляват София. Това каза в „Тази сутрин” по БТВ кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова.

  „Йорданка Фандъкова е един почтен човек, но остави други да взимат решенията в Столична община. Задкулисието е именно там, а не в моите отношения с институциите. Таен кръг управлява парите на столичани и това е другата причина да реша да се кандидатирам – за да бъде решен този проблем. Това са приближени бизнесмени, които редят обществените поръчки, знае се предварително кой ще ги спечели. Това са образно казано „орлетата” на г-н Борисов, които управляват София", заяви Мая Манолова.

  По думите й обществените поръчки в София се правят за определени фирми.

  Във връзка с думите на Бойко Борисов, че тя често ходи в Министерски съвет и се вижда с премиера, Манолова заяви, че за една година се е срещала с него само два пъти.

  Тя бе категорична, че кампанията й е абсолютно прозрачна, а „мръсните удари” идвали от опонента й.

 • Понеделник, 10 Юни 2019 17:48
  Йорданка Фандъкова: Не очаквах, че лъжата ще измести разговорите за проектите на София

  Кандидатът на ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова втвръди тона към основния си опонент Мая Манолова и директно я обвини в лъжа.

  "Не очаквах, че лъжата ще измести разговорите за проектите на София. Една лъжа се тиражира от началото на кампанията, че обществени поръчки ще бъдат изпълнени набързо преди изборите", зяаяви Фандокъва в сутрешния блок на Нова тв.

  Тя за пореден път поясни, че "новият кмет ще има пълното право да приеме сега заложените обществените поръчки, които ще се състоят в края на годината и началото на новата. Една от поръчките е за електробуси – важна мярка за по-голямото използване на градския транспорт и чистотата на въздуха". 

  В предаването "Събуди се" тя заяви, че се притеснява се как се води предизборната кампания – разнасят се книжки, запечатват се пликове по студия.

Оставете коментар