Сряда, 17 Юли 2019
Сряда, 26 Юни 2019 11:22

Защо отложиха намаляването на партийната субсидия?

 „Тоталната сума, с която може да се издържа една партия е между 1,5 млн. и 2 млн. лв.”, смята депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

 

Коалиционните партньори се събраха в сряда по инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, за да обсъдят субсидиите и окончателният им размер след отлагането на законопроекта в пленарната зала миналата седмица.

Депутатът от „Обединени патриоти”/ВМРО Искрен Веселинов коментира в студиото на Нова ТВ: „На коалиционния съвет дадохме възможност за нещо, което трябваше да се случи в самото начало – смислен и мотивиран дебат. Това липсваше от самото начало. БСП поискаха оставката на Владислав Горанов заради сгрешени субсидии. Последва искането за 1 лев субсидия от ГЕРБ. Последва анонсът на ДПС за 0 лева субсидия и отваряне на вратата за фирмено финансиране. В цялата тази какафония дебатът се загуби. Според него ВМРО не са се включвали в това надлъгване. „От самото начало ние заявихме, че трябва да има минимум, който да е дори еднакъв за всички партии, с който да се осигури тяхното съществуване – наеми на клубове, минимален персонал и други”, каза той.

„Аз съм внесъл предложение в Народното събрание. То е подкрепено и от колегите от ВМРО. Смятаме, че тоталната сума, с която може да се издържа една партия е между 1,5 млн. и 2 млн. лв., като тук говорим за проектно финансиране, при което да се признават разходите на партията”, коментира още Веселинов. Според него е важен средният разход, а не големината на партията. „Имаме един обем от работа, който е еднакъв за всички партии”, каза той. На въпрос дали например в тези разходи би влизало поддържането на телевизия, Веселинов отговори: „Това не е задължителен разход на една партия. Ние, например, издаваме едно изключително евтино вестниче, което разпространяваме в 100 000 тираж”, коментира Веселинов.

„Ние сме против необмисления, прибързания и популистки подход за дебата за субсидиите. Важната новина за нас от вчера е, че в едномесечен период ще се направи преглед на управленската програма – какво е свършено досега и какво предстои да се случи”, каза още депутатът.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той добави, че в програмата е заложено детските градини, които са задължителни за 4-годишните деца да станат безплатни и подчерта, че те имат претенции по отношение на мерките, които предлагат срещу „циганизацията на държавата”. „Ние управляваме и всички наши избиратели очакват действия, а в един момент се оказваме парализирани в някои теми. Има едно процедурно мотаене. Тази концепция няма да реши всичко като с магическа пръчка, но подрежда държавната политика. Например нашият депутат Александър Сиди от съответния избирателен район отдавна обяснява, че в село Розино трябва да има полицейско управление и това не се случва”, обясни Веселинов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар