Неделя, 20 Октомври 2019
Сряда, 26 Юни 2019 11:22

Защо отложиха намаляването на партийната субсидия?

 „Тоталната сума, с която може да се издържа една партия е между 1,5 млн. и 2 млн. лв.”, смята депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

 

Коалиционните партньори се събраха в сряда по инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, за да обсъдят субсидиите и окончателният им размер след отлагането на законопроекта в пленарната зала миналата седмица.

Депутатът от „Обединени патриоти”/ВМРО Искрен Веселинов коментира в студиото на Нова ТВ: „На коалиционния съвет дадохме възможност за нещо, което трябваше да се случи в самото начало – смислен и мотивиран дебат. Това липсваше от самото начало. БСП поискаха оставката на Владислав Горанов заради сгрешени субсидии. Последва искането за 1 лев субсидия от ГЕРБ. Последва анонсът на ДПС за 0 лева субсидия и отваряне на вратата за фирмено финансиране. В цялата тази какафония дебатът се загуби. Според него ВМРО не са се включвали в това надлъгване. „От самото начало ние заявихме, че трябва да има минимум, който да е дори еднакъв за всички партии, с който да се осигури тяхното съществуване – наеми на клубове, минимален персонал и други”, каза той.

„Аз съм внесъл предложение в Народното събрание. То е подкрепено и от колегите от ВМРО. Смятаме, че тоталната сума, с която може да се издържа една партия е между 1,5 млн. и 2 млн. лв., като тук говорим за проектно финансиране, при което да се признават разходите на партията”, коментира още Веселинов. Според него е важен средният разход, а не големината на партията. „Имаме един обем от работа, който е еднакъв за всички партии”, каза той. На въпрос дали например в тези разходи би влизало поддържането на телевизия, Веселинов отговори: „Това не е задължителен разход на една партия. Ние, например, издаваме едно изключително евтино вестниче, което разпространяваме в 100 000 тираж”, коментира Веселинов.

„Ние сме против необмисления, прибързания и популистки подход за дебата за субсидиите. Важната новина за нас от вчера е, че в едномесечен период ще се направи преглед на управленската програма – какво е свършено досега и какво предстои да се случи”, каза още депутатът.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той добави, че в програмата е заложено детските градини, които са задължителни за 4-годишните деца да станат безплатни и подчерта, че те имат претенции по отношение на мерките, които предлагат срещу „циганизацията на държавата”. „Ние управляваме и всички наши избиратели очакват действия, а в един момент се оказваме парализирани в някои теми. Има едно процедурно мотаене. Тази концепция няма да реши всичко като с магическа пръчка, но подрежда държавната политика. Например нашият депутат Александър Сиди от съответния избирателен район отдавна обяснява, че в село Розино трябва да има полицейско управление и това не се случва”, обясни Веселинов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 26 Юни 2019 11:22
  Възможен арест на лидера на ВМРО в Гоце Делчев, той обаче се стяга за съветник

  Д-р Иван Канелов - лидерът на ВМРО в Гоце Делчев, лъже избирателите си, че не е той този, който е обвиняем за непредумишлено убийство на дете поради лекарска немарливост

 • Сряда, 26 Юни 2019 11:22
  Цацаров отхвърли искането на ВМРО за закриване на Българския хелзинкски комитет

  Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли искането на ВМРО да упражни правомощията си и да предяви иск до съда за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК).

  От партията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов настояха това да се случи по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНСЦ), но главният прокурор е преценил, че сигналът й е неоснователен. Мотивът на патриотичната политическа формация беше "недопустима намеса в съдебната система на България" по повод на предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на българина Андрей Монов.

  Пресцентърът на прокуратурата публикува мотивите за решението на Цацаров, в отговор на искането, внесено от депутата Александър Сиди и кандидата за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки на 30 септември.

 • Сряда, 26 Юни 2019 11:22
  Ангел Джамбазки: Освобождаването на Полфрийман е политическо решение. Това е безобразие!

  "Това освобождаване трябва да бъде преразгледано", категоричен е евродепутатът от ВМРО

Оставете коментар