Неделя, 08 Декември 2019
Неделя, 30 Юни 2019 10:18

Внимавайте как шофирате в Гърция!

Три години затвор за шофьори, употребили алкохол и наркотици, дори и без да са предизвикали пътно произшествие

Във връзка с промени в Наказателния кодекс на Република Гърция, които влизат в сила от 1 юли 2019 г., Министерството на външните работи обръща внимание на българските граждани, планиращи пътуване в страната, че новата уредба предвижда редица изменения относно наказанията за нарушения на правилата за движение по пътищата. 

Три години затвор грози шофьори, употребили алкохол и наркотици, дори и без да са предизвикали пътно произшествие.

Със затвор за срок поне до 1 година се наказва шофьор, който шофира в нетрезво състояние или под влияние на наркотични вещества; който шофира по национален или второстепенен път в насрещното платно, в пешеходни зони, на тротоар; който шофира технически неизправен или претоварен автомобил; или който участва в гонки и причини риск за човек.

Затвор до 3 години или глоба се предвиждат, ако в същите случаи бъде предизвикана опасност за чуждо имущество.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Лишаване от свобода при строг режим до 10 г. е наказанието при причиняване на тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения.

Ако при посочените случаи бъде причинена смъртта на друго лице, е предвидено лишаване от свобода при строг режим за срок от поне 10 г. 

Вече се въвежда и доживотна присъда при строг режим за пътно произшествие, предизвикало смърт на едно и повече лица.

В социалните мрежи гърците дори приветстваха промените в закона. "Санкциите се налагат за всички, без компромиси", потвърдиха от Министерството на правосъдието и от Пътна полиция. "Никой не е над закона" - това е системата на контрол на Пътна полиция в Гърция. Налагат глоби масово, независимо дали нарушителят е чужденец или грък.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 30 Юни 2019 10:18
  Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

   

  Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

  Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

 • Неделя, 30 Юни 2019 10:18
  Разкрита е голяма мрежа за фалшиви горива - 20 ареста досега (видео)

  Производството тръгва от голяма българска компания за производство на петрол със собствена рафинерия в близост до Пловдив

 • Неделя, 30 Юни 2019 10:18
  Борисов: Ще свържем Егейско с Черно море и то без войни

  "Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното", увери премиерът и заяви, че отваряме пътя на Гърция към Севера

Оставете коментар