Вторник, 07 Юли 2020

Неделя, 30 Юни 2019 11:27

Нов опит да се договори следващия председател на ЕК

Срещата на лидерите на страните членки на ЕС започва в късния следобед и се очертава да бъде трудна, не е изключено да продължи до сутринта.

 

Лидерите на страните членки се събират на извънредно заседание в Брюксел в опит да договорят следващия председател на Европейската комисия.

Срещата, която започва в късния следобед, се очертава да бъде трудна и не е изключено да продължи до сутринта, съобщава БНР.

Макар вчера германският канцлер Ангела Меркел да даде знак на срещата на Г-20 в Осака, че може да отстъпи за кандидатурата на водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, консенсусна фигура все още липсва. Кандидатът на социалистите и демократите Франс Тимерманс, за когото Меркел допусна, че може да оглави следващата Еврокомисия, очевидно ще срещне отпор от Полша и Унгария заради неговата инициатива за задействането на чл. 7 срещу тях. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Президентът на Франция Еманюел Макрон остава на позицията си срещу системата за водещия кандидат, което на практика изключва и кандидатката на "Обновете Европа" Маргрете Вестагер.

Сред останалите имена, които все още се въртят в публичното пространство, са главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние, бившият еврокомисар по бюджета Кристалина Георгиева, хърватският премиер Андрей Пленкович. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар