Петък, 24 Януари 2020
Сряда, 03 Юли 2019 11:57

Забрана за извеждане на големи кучета без намордник гласуваха депутатите

Заради зачестилите случаи с нахапани хора

 

Забрана за свободно разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник гласуваха депутатите на първо четене. Промените са в Закона за ветеринаромедицинката дейност и бяха внесени преди две седмици от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Конкретният повод за по-строгите правила бяха зачестилите случаи на хора, нападнати от домашни кучета. 

Нарастват и глобите при неспазване на забраните. Извеждането на кучета над 5 кг без повод и намордник да се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

„За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, „против“ нямаше, петима се въздържаха.

В проекта на Десислава Атанасова са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод. Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Юли 2019 11:57
  Депутатите се местят в нова пленарна зала през септември

  Депутатите ще се местят в новата пленарна зала още тази есен през септември. Това е целта на администрацията на парламента, след 4-годишен ремонт на зала "Света София" в сградата на бившия Партиен дом, където в момента се провеждат само заседанията на комисиите и се намират кабинетите на народните представители.

 • Сряда, 03 Юли 2019 11:57
  Караянчева потъпка свободата на словото, отказа достъп на АЛФА ТВ

  Това на практика означава, че е спрян достъпът на телевизията на "Атака" до една от най-важните институции в България

 • Сряда, 03 Юли 2019 11:57
  Иво Христов: Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец

  Не бях съгласен президентът да прави обръщение в парламента, но той беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи, коментира бившият началник кабинет на държавния глава и настоящ евродепутат.

  Аз съм в постоянна връзка с президента, смятах че не си струва да се прави обръщение към парламента, защото той удари институционалното дъно. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV  евродепутатът от БСП Иво Христов. Той отбеляза обаче, че президентът е избрал да се спази институционалния подход.

  "Парламентът гони историческо дъно по доверие, ако въобще можем да говорим за доверие. Президентът беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи. Той заяви всичко онова, което хората мислят и което някой трябва да изговори. Разбира се, не бе разбран, както се и очакваше", коментира Иво Христов.

  "Това е общ закон – улицата пренаписва правилата, той изтъква една обществена закономерност", коментира Иво Христов думите на Румен Радев, че улицата ще помете статуквото.

  "Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец. Местните изори са по-горещи. В България изборният процес е толкова опорочен, че поставям под въпрос всички резултати оттук нататък”, категоричен беше Иво Христов.

Оставете коментар