Събота, 24 Август 2019
Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито

Дариткова: Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето

 

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Забраната бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не бе подкрепена на второ четене. Промените бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители.

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те ще наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличени са и глобите за нарушителите на забраната, но и за тези, които са го допуснали.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според д-р Дариткова на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им.

В приетите промени се регламентира и дейността на здравните медиатори, като за тази цел ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването.

„Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, поясни още д-р Дариткова по отношение на санкциите.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02
  ДАНС поиска достъп по всяко време до данните за всички деца и студенти в България

  Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България. 

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02
  Почетният ни консул в Мюнстер за BG изнасилвачите: Не можем да връщаме тези деца в родината им

  В Мюлхайм пет деца на 12 и 14 години изнасилиха 18-годишно момиче. Предполагаемите извършители са български граждани. Това е повод за разговор с Вернер Йостмайер, почетен консул на България в Мюнстер и Северен Рейн-Вестфалия, който има богат опит с българските мигранти.

  - Г-н Йостмайер, част от българските мигранти в Германия принадлежат към турскоезичното и към други малцинства - точно както предполагаемите извършители на изнасилването в Мюлхайм. Встрани обаче от конкретния случай: какви проблеми имат тези хора в Германия?

  - Според мен, основните проблеми са в това, че тези хора често попадат на недобронамерени посредници или на работодатели. Те им предлагат работа и жилища, но при много лоши условия и лошо заплащане. Тези хора често работят на много-много по-ниско възнаграждение от минималното. Понякога им прибират документите, а заплатите не се изплащат - под претекст, че те трябва да заплатят пътните си разноски до Германия. Тези мигранти имат големи трудности с интеграцията в Германия, много се затрудняват с немския език. Но те имат проблеми дори и с българския. В редица големи градове като Дортмунд, Гезлзенкирхен и Дуисбург те създават свои общности и прекалено много се изолират.

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 11:02
  На 1 юни празнуваме Международния ден на детето

  У нас са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна

Оставете коментар