Събота, 06 Юни 2020

Вторник, 16 Юли 2019 11:50

Божанков: ГЕРБ опитаха да отменят преференциите, сега машинното гласуване, а след това и вота като цяло

Самата ЦИК саботира провеждането на машинен вот, заяви народният представител от БСП

 

„На миналите избори ГЕРБ се опитаха да отменят преференциалния вот, на тези избори се опитват да отменят машинния вот, а на следващите може ще отменят вота в цялост“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в сутрешния блок на bTV. Той подчерта, че законът е приет през 2014 г., а само преди няколко месеца е променен.

„В момента ГЕРБ правят промяна на промяната, както правят ремонт на ремонта. Това е стил на управление. Нито WV ще инвестира в България, нито гражданите ще вярват на изборния процес. Всички търсят устойчивост и сигурност в държавното управление и законодателството“, подчерта той. Според него тези промени се правят без оценка на въздействие и в последния момент преди изборите.

„ГЕРБ нямат капацитет да въведат машинното гласуване. Управляващите не могат да подредят две плочки като хората и една тол-система ни направи за смях“, коментира народният представител.

Божанков е на мнение, че проблемът не е в машините, а в сивото вещество, което работи с тях. „В света има няколко системи, като основните са с хартия и машинно, но ГЕРБ предлагат балкански вариант – хем машинно, хем хартиено. От там идват и грешките“, обясни той.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Депутатът коментира и довода на ГЕРБ, че въвеждането на машинното гласуване е скъпо.  „Да, скъпо е, когато не знаят какво правят с парите на данъкоплатците, на последните винаги им излиза скъпо. Няма държава, в която да се носят чували с бюлетини, като депутатите от ГЕРБ“, посочи той.

Божанков подчерта, че машините не са свързани в мрежата и хакерска атака не може да има. „Проблемът е в ЦИК. Приема методически правила 6 дни преди изборите и сертифицира машините 30 мин. преди да ги изпрати в секциите. Самата ЦИК саботира провеждането на машинен вот. Ако е скъпо, то е защото ЦИК провежда такава обществена поръчка. Необходим е машинен вот, прозрачни избори, доверие в изборната система“, заяви Явор Божанков.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар