Петък, 07 Август 2020

Сряда, 24 Юли 2019 12:41

Кристиан Вигенин: Концесионирането на партиите отива твърде далеч

„Концесионирането на партиите отива твърде далеч“. Това заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин

По думите му гласуването на ветото е вододел за българската демокрация- в каква посока ще тръгне българската демокрация и политическият процес в България. Той заяви, че промените в бюджета са показали порочния законодателен процес, който се прилага системно в Народното събрание – ненужно бързане; през преходни и заключителни разпоредби да се правят съществени изменения в други закони без дискусия, без оценка на въздействието върху държавата и обществото от тези промени.

„Прави се законодателство на инат, без никакъв диалог между партиите, без търсене на консенсус по такива ключови въпроси, които пряко засягат всяка една от партиите в НС и цялото общество“, коментира той.  Социалистът попита и защо чак сега някой се е сетил за проведения референдум за субсидиите. „Не помня обаче и референдумът да се е произнасял по начина на финансиране на партиите, освен за субсидията от 1 лев“, каза той.

Вигенин подчерта, че се нарушават всички международни стандарти по отношение на законодателството, което засяга изборния процес – с промените в Закона за държавния бюджет се изменят Изборният кодекс и Законът за политическите партии. „Има изискване такива промени да не бъдат правени по-малко от 6 месеца преди избори“, наблегна той. Депутатът подчерта, че  промените, направени преди евроизборите и промените, които се правят сега, са в една посока – да се създаде по-благоприятна среда за управляващата партия.  Това по думите му е достатъчно сериозен повод да се сезират и международните институции, както е направила левицата.

Кристиан Вигенин бе категоричен, че с тези промени се узаконява корупцията, рекетът и лобизмът в управлението както на държавата, така и на общините.  „ГЕРБ провежда политика за оттегляне на държавата от редица сфери на обществения живот, за да се създаде все повече място за частния бизнес. Ние сме против тази политика и макар те да са дясна партия и да искат да водят държавата в тази посока, концесионирането на партиите отива твърде далеч. То е пряка заплаха за националната ни сигурност“, заяви той.

Според него популизмът може да носи краткотрайни дивиденти, но когато се упражнява от управляваща партия, това е загуба за обществото и държавата. „Даже не ви донесе и краткосрочни дивиденти, както се видя от социологическите проучвания – нито правителството стана по- популярно, нито премиерът“, обърна се той към управляващите.

Зарков към управляващите: Продавате политическата система и искате да го скриете от хората

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Президентът е прав, че се подменя политическата система в България. Това е така, защото конституционната роля на политическите партии повелява те да не служат на чужди интереси, а на интересите на народа, което вие променихте”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той коментира, че  търговските дружества и едноличните търговци служат на един интерес – печалба. „Когато ви дадат пари, вие ще служите на тях, а не на народа”, обърна се той към мнозинството.

Зарков добави, че във ветото пише още, че се създава опасност да бъде преодоляна конституционната забрана- нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна, да не се сливат партия и държава. „В последните седмици вие правите точно това и то последователно. В своето вето президентът е ясен и точен, а вие искате да прикриете от българските граждани факта, че продавате политическата ни система”, категоричен бе Крум Зарков.

Надя Клисурска: Вслушайте се във ветото на президента и не сривайте политическата система

„Не се въведоха ограничения и изисквания за финансиране на партиите от юридически лица, а това е нужно. Трябваше да се регламентира как точно ще се прави това финансиране и тогава да се направят изменения в няколко закона”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска.

Тя заяви, че тази непоследователност на управляващите- да променят важни закони през няколко месеца води до срив в политическата система и заплаха за сигурността на държавата. „Какво ще правим с онези фирми, които изпълняват обществени поръчки, те ще даряват ли средства на партиите? Какво ще правим, когато една салафитска организация, която е юридическо лице, реши да финансира политическа партия? Вслушайте се във ветото на президента и не сривайте политическата система”, призова Надя Клисурска.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Юли 2019 12:41
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Сряда, 24 Юли 2019 12:41
  Румен Гечев подкрепя Корнелия Нинова за председател на БСП

  “Днес България се намира в задълбочаваща се социално-икономическа, демографска и политическа криза. Изправени сме пред огромни предизвикателства през следващите месеци и години”, каза още проф. Гечев

 • Сряда, 24 Юли 2019 12:41
  Спахийски: Милионерите в БСП искат да отстранят Нинова

  Нито един от тези, които претендират за поста на Корнелия Нинова, няма харизмата на лидер. Така коментира кандидатите за председател на БСП дългогодишният журналист Емил Спахийски.

Оставете коментар