Неделя, 31 Май 2020

Петък, 26 Юли 2019 11:19

Елена Йончева пред еврокомисар Вера Юрова: В България прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки

Петър Витанов: Механизмът за сътрудничество и оценка се оказа неработещ инструмент

Емил Радев: Следващият мониторингов доклад ще бъде ли последен за България?

 

Какви са реалистичните възможности за приключване действието на Механизма за сътрудничество и оценка спрямо България и Румъния попита ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов комисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете  Вера Юрова.

„Твърде дълго двете държави бяха подложени на специално третиране от страна на европейските институции, а добавената стойност от това е, меко казано, съмнителна поне що се отнася до България. Доверието на българските граждани в независимостта на съдебната власт е на едно от последните места в ЕС. На този фон похвалите към българското правителство от страна на ЕК само допринасят за увеличаване на недоверието към евроинституциите в страната. МСП се оказа неработещ инструмент, който обаче се използва от някои държави членки като удобно оправдание България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген”, допълни Витанов.

Елена Йончева, член на Групата на социалистите в ЕП, обърна внимание на комисар Вера Юрова как въпреки неколкократните констатации и препоръки на Европейската и Венецианската комисии за липсата на ефективна съдебна система и независим надзор на прокуратурата, както и за корупция по високите етажи на властта, в България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система. "Прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки", отбеляза Йончева и запита комисаря- каква е нейната позиция по въпроса и как смята да се справи с този сериозен проблем.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Тя коментира също и безпрецедентната по мащаб хакерска атака срещу  информационните масиви на НАП и изтеклите лични данни на милиони българи и фирми и се обърна към еврокомисар Юрова с директните въпроси - кой би следвало да носи отговорност за този пробив в европейската сигурност и дали такъв сериозен пропуск в областта на защитата на данните ще се отрази негативно на приемането на България в Шенген.

Юрова заяви, че официалната позиция на ЕК си остава тази, изразена от председателя Юнкер – че амбицията е МСП да приключи преди края на мандата на тази Комисия,  само при изпълнение на отправените препоръки.

Можем ли да очакваме следващият доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка да бъде последен? Този въпрос отправи към еврокомисар Юрова евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев. Той изтъкна, че в продължение на години България и Румъния са били залъгвани, че спорният и дискриминационен механизъм ще отпадне веднага щом държавите изпълнят необходимите критерии.

„Аз мога само да повторя това, което каза председателят Юнкер, че механизмът трябва да отпадне в случай, че държавите членки завършват реформите и следват препоръките. Това е много интензивен процес между комисията и държавите членки”, заяви в отговор Юрова, като допълни, че все още не е настъпил краят на октомври. Относно двойните стандарти при храните тя информира, че се прави всичко възможно, за да се противодейства на този проблем.

По време на дискусията беше отчетено, че Европейската комисия е изготвила методология за тестване на храните, дала е 2 млн. евро на националните контролни органи за извършване на съответните анализи, както и е излязла с правно становище, според което порочните практики са незаконни и трябва да бъдат санкционирани.

Еврокомисарят подчерта, че от януари 2020 г. ще бъде предложен и регламент, с който ще се подобри трансграничното сътрудничество между асоциациите на потребителите, така че те да могат са действат заедно срещу нарушения на европейското законодателство, свързани с двойни стандарти при храните.

Комисар Юрова отговаря на въпроси  на евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП във връзка с последните инициативи на Европейската комисия относно утвърждаването на върховенството на закона, борбата с изпирането на пари, защитата на личните данни.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар