Неделя, 27 Септември 2020

Петък, 26 Юли 2019 14:53

Мерки за овладяване на чумата по свинете представи земеделският министър

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума

 

Институциите проверят данни за още два случая на африканска чума по свинете, съобщи в парламента земеделският министър Десислава Танева. Тя отказа да уточни за кой регион става въпрос: "Е, не мога да кажа. Това има ред, в който трябва да излязат проби. Как да отговоря преди да излязат пробите? Едното е лично стопанство, другото е комплекс в района. Естествено, там е концентрацията. Очакваме резултати".

Властите са намерили  място, където да бъдат загробени над 40 хиляди свине от свинекомплекса в с. Бръшлен, оповести министър Танева: "Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби - РИОСВ, РИОКОС и "Басейнова дирекция" по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в контингент с плана, който съществува от година и половина това място първоначално е било определено без това съгласуване. Намериха службите място, което е подходящо за тази дейност, и по никакъв начин не застрашава околната среда".

Депутатите изслушаха министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които държавата е взела за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Министърът заяви, че няма друг вариант освен умъртвяване на всички животни при установяване на зараза с африканска чума: "Мога да ви дам примери и с Бръшлен, където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването, без възможност за разделение по халетата. Такава дерогация е недопустима за африканската чума по свинете".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Десислава Танева каза още, че се налагат промени в организацията на действията по овладяване на заразата с африканската чума по свинете: "Времето е такова, географското ни положение е такова, че епизоотичната обстановка е много тежка. Ние ще направим съответния анализ къде са пропуските и как можем да подобрим координацията, дейностите и действията, за да бъдем по-бързи и навсякъде, където е необходимо, ви гарантирам, че ще предприемам и организационни, и кадрови промени".

Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис препоръча на властите у нас да предприемат мерки във връзка със заболяването, за да не изгуби България цялото си свиневъдство. 

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума. В отговор Танева обвини левицата, че са неподготвени по темата с мерките, които държавата взема в тежката ситуация: "Аз мога винаги да подам оставка, повярвайте ми. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено. Знаете ли кое е лошото при нас? Нивото на диалог, който се води, е как да кажа, аз съм сигурна, че с този Интернет вече интелигентните деца в 5-и клас могат да разпознаят глупостта".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар