Четвъртък, 06 Август 2020

Петък, 26 Юли 2019 14:53

Мерки за овладяване на чумата по свинете представи земеделският министър

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума

 

Институциите проверят данни за още два случая на африканска чума по свинете, съобщи в парламента земеделският министър Десислава Танева. Тя отказа да уточни за кой регион става въпрос: "Е, не мога да кажа. Това има ред, в който трябва да излязат проби. Как да отговоря преди да излязат пробите? Едното е лично стопанство, другото е комплекс в района. Естествено, там е концентрацията. Очакваме резултати".

Властите са намерили  място, където да бъдат загробени над 40 хиляди свине от свинекомплекса в с. Бръшлен, оповести министър Танева: "Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби - РИОСВ, РИОКОС и "Басейнова дирекция" по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в контингент с плана, който съществува от година и половина това място първоначално е било определено без това съгласуване. Намериха службите място, което е подходящо за тази дейност, и по никакъв начин не застрашава околната среда".

Депутатите изслушаха министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които държавата е взела за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Министърът заяви, че няма друг вариант освен умъртвяване на всички животни при установяване на зараза с африканска чума: "Мога да ви дам примери и с Бръшлен, където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването, без възможност за разделение по халетата. Такава дерогация е недопустима за африканската чума по свинете".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Десислава Танева каза още, че се налагат промени в организацията на действията по овладяване на заразата с африканската чума по свинете: "Времето е такова, географското ни положение е такова, че епизоотичната обстановка е много тежка. Ние ще направим съответния анализ къде са пропуските и как можем да подобрим координацията, дейностите и действията, за да бъдем по-бързи и навсякъде, където е необходимо, ви гарантирам, че ще предприемам и организационни, и кадрови промени".

Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис препоръча на властите у нас да предприемат мерки във връзка със заболяването, за да не изгуби България цялото си свиневъдство. 

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума. В отговор Танева обвини левицата, че са неподготвени по темата с мерките, които държавата взема в тежката ситуация: "Аз мога винаги да подам оставка, повярвайте ми. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено. Знаете ли кое е лошото при нас? Нивото на диалог, който се води, е как да кажа, аз съм сигурна, че с този Интернет вече интелигентните деца в 5-и клас могат да разпознаят глупостта".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Нинова от Бузлуджа: Този парламент е изчерпан, необходими са нови избори

  Корнелия Нинова беше на връх Бузлуджа, където Българската социалистическа партия отбелязва 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в страната

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  БСП напусна заседанието на парламента: Борисов е страхливец! Води България към катастрофа!

  ПГ на "БСП за България" напусна пленарната зала, предаде репортер на Агенция "Фокус". Намерението на опозицията обясни от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Депутатите гласуват министерските оставки след ремонта на ”Борисов 3”

  Министерските рокади в кабинета “Борисов 3” влизат за гласуване в парламента. С постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. Те ще бъдат заменени съответно от Кирил Ананиев, Лъчезар Борисов, Христо Терзийски и Марияна Николова.

  Четирите рокади са част от “големия ремонт” на кабинета “Борисов 3”, който управляващите обещаха. Те дойдоха след обещания коалиционен съвет.

  Очаква се гласуването на оставките в планерна зала да е внесено като първа извънредна точка по време на заседанието на депутатите днес.

  Припомняме, че преди коалицията да съвещава заявки за смяна на министри имаше още миналата седмица. Борисов поиска оставките на Горанов, Караниколов и Маринов, като още на следавщия ден те бяха замразени. Причината - решението, което коалицията трябваше да вземе, бе обещано за дните след вота на недоверие.

Оставете коментар