Понеделник, 01 Юни 2020

Петък, 26 Юли 2019 14:53

Мерки за овладяване на чумата по свинете представи земеделският министър

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума

 

Институциите проверят данни за още два случая на африканска чума по свинете, съобщи в парламента земеделският министър Десислава Танева. Тя отказа да уточни за кой регион става въпрос: "Е, не мога да кажа. Това има ред, в който трябва да излязат проби. Как да отговоря преди да излязат пробите? Едното е лично стопанство, другото е комплекс в района. Естествено, там е концентрацията. Очакваме резултати".

Властите са намерили  място, където да бъдат загробени над 40 хиляди свине от свинекомплекса в с. Бръшлен, оповести министър Танева: "Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби - РИОСВ, РИОКОС и "Басейнова дирекция" по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в контингент с плана, който съществува от година и половина това място първоначално е било определено без това съгласуване. Намериха службите място, което е подходящо за тази дейност, и по никакъв начин не застрашава околната среда".

Депутатите изслушаха министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които държавата е взела за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Министърът заяви, че няма друг вариант освен умъртвяване на всички животни при установяване на зараза с африканска чума: "Мога да ви дам примери и с Бръшлен, където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването, без възможност за разделение по халетата. Такава дерогация е недопустима за африканската чума по свинете".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Десислава Танева каза още, че се налагат промени в организацията на действията по овладяване на заразата с африканската чума по свинете: "Времето е такова, географското ни положение е такова, че епизоотичната обстановка е много тежка. Ние ще направим съответния анализ къде са пропуските и как можем да подобрим координацията, дейностите и действията, за да бъдем по-бързи и навсякъде, където е необходимо, ви гарантирам, че ще предприемам и организационни, и кадрови промени".

Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис препоръча на властите у нас да предприемат мерки във връзка със заболяването, за да не изгуби България цялото си свиневъдство. 

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума. В отговор Танева обвини левицата, че са неподготвени по темата с мерките, които държавата взема в тежката ситуация: "Аз мога винаги да подам оставка, повярвайте ми. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено. Знаете ли кое е лошото при нас? Нивото на диалог, който се води, е как да кажа, аз съм сигурна, че с този Интернет вече интелигентните деца в 5-и клас могат да разпознаят глупостта".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Парламентът прие на първо четене 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги

  Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги. Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

  На вниманието на депутатите бяха поставени още пет законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Парламентът ще заседава извънредно по Закона за здравето

  Народните представители ще решават окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Борисов: Очаква се до края на месеца над 120 000 работни места да бъдат запазени с мярката 60/40

  Премиерът говори пред депутатите на извънредно заседание на НС

Оставете коментар