Събота, 22 Февруари 2020

Събота, 27 Юли 2019 11:37

Свинското месо ще поскъпва още

Вече е отчетено намаление на потреблението

 

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената на свинското месо. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

„Поскъпването се очаква не само заради състоянието с африканската чума в България, а и заради това по целия свят. В Китай, която  е най-голямата страна производител на свинско месо в света, щетата е огромна. Цяла югоизточна Азия е пламнала от болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев пред Нова ТВ.

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата. Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите. От понеделник досега цената на свинското се е покачила с 0,15 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ако искаме да си купим килограм прясно месо, на борсата ще струва най-малко 7,75 лева, а стигайки до магазина то се оскъпява с още средно 20%.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци. Причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% до 1,77 евро, а в Дания - с 21% до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

До момента има в България има 21 огнища при домашни свине в 6 области - Бургас, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново и Враца. Има и засегнати индустриални ферми, които са близо с 90 000 прасета.

Гръцкото министерство на земеделието в петък е въвело допълни ограничителни мерки, за да се предпази от разпространението на африканска чума по свинете. Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо от България към Гърция, а българските туристи, пътуващи до гръцката ни съседка ще бъдат внимателно проверявани за пренос на продукти от свинско месо.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар