Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 27 Юли 2019 11:37

Свинското месо ще поскъпва още

Вече е отчетено намаление на потреблението

 

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената на свинското месо. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

„Поскъпването се очаква не само заради състоянието с африканската чума в България, а и заради това по целия свят. В Китай, която  е най-голямата страна производител на свинско месо в света, щетата е огромна. Цяла югоизточна Азия е пламнала от болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев пред Нова ТВ.

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата. Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите. От понеделник досега цената на свинското се е покачила с 0,15 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ако искаме да си купим килограм прясно месо, на борсата ще струва най-малко 7,75 лева, а стигайки до магазина то се оскъпява с още средно 20%.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци. Причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% до 1,77 евро, а в Дания - с 21% до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

До момента има в България има 21 огнища при домашни свине в 6 области - Бургас, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново и Враца. Има и засегнати индустриални ферми, които са близо с 90 000 прасета.

Гръцкото министерство на земеделието в петък е въвело допълни ограничителни мерки, за да се предпази от разпространението на африканска чума по свинете. Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо от България към Гърция, а българските туристи, пътуващи до гръцката ни съседка ще бъдат внимателно проверявани за пренос на продукти от свинско месо.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 27 Юли 2019 11:37
  Започват масови проверки на ловците

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти

  Успешен лов и отговорно отношение към природата във връзка с високия риск от горски пожари пожела изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Мирослав Маринов в свое приветствие към ловците по случай откриването на ловния сезон на пернат дивеч, съобщиха от Агенцията по горите.

  „Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства. Човешкият живот е най-ценното нещо, затова призовавам колегите ловци да пазят и себе си и останалите участници в ловните излети“, се казва в обръщението.

  Предвид стартирането на ловния сезон в сложна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването. Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

  С цел предотвратяване на нарушения Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч относно спазването на Закона за лова и опазване на дивеча.

  Проверките ще са във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества.

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти. През изминалия ловен сезон са проверени общо 6 000 ловни дружини. Констатирани са 208 нарушения, съставени са 63 акта по Закона за лова и опазване на дивеча. Има 6 инцидента с простреляни, без инциденти с фатален край.

  Изпълнителна агенция по горите ще извършва и проверки и за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии, което включва и дивеча и неговите местообитания.

 • Събота, 27 Юли 2019 11:37
  КЕВР упорито си държи на поскъпването на парното от 1 юли

  Планираното вдигане на цените на топлоенергията е драстично в цялата страна, като за София е 22%

   

 • Събота, 27 Юли 2019 11:37
  Шоково поскъпване на парното от 1 юли

  Най-голямо увеличение се планира за София - с 22%. Общественото обсъждане на доклада с новите цени ще е утре

   

Оставете коментар