Събота, 18 Януари 2020
Вторник, 30 Юли 2019 09:40

Договорът за купуването на самолети F-16 е публикуван в "Държавен вестник"

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 със САЩ е обнародван в "Държавен вестник"

Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката. България има срок до първите дни на септември да преведе парите по договорите. Крайният срок е 5 септември Сделката е на стойност 2,2 млрд. лв.

Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от Министерството на отбраната, цитирани от БНР.

Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев, което Народното събрание преодоля. със 128 гласа.
Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха.

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. 

Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева.

Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от Министерството на отбраната. 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 30 Юли 2019 09:40
  Държавен вестник обнародва указа за назначаването на Иван Гешев

  Назначавам Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България. Това постановява президентът Румен Радев с указ № 273. Решението е обявено днес в Държавен вестник.

  ВСС гласува повторно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор на 14 ноември.

  На първото гласуване на 24 октомври Гешев беше избран с 20 гласа "за" и 4 "против". На 7 ноември президентът Румен Радев върна обратно във ВСС избора на Гешев, с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

  След повторното гласуване на Гешев, президентът Радев подписа указа за назначаването на новия главен прокурор. Конституцията казва, че главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране.

 • Вторник, 30 Юли 2019 09:40
  Фолксваген окончателно избра Турция за изграждането на нов завод

  Решението за изграждането на нов завод на Фолксваген в Турция вече е взето. Това съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

 • Вторник, 30 Юли 2019 09:40
  На 5 септември се очаква подписване на договор за газопровод от Турция през България за Сърбия

  Премиерът Бойко Борисов заяви днес във Варна, че на 5 септември се очаква да бъде подписан договор за газопровод от Турция през България, за Сърбия, Унгария и Австрия

Оставете коментар