Вторник, 04 Август 2020

Вторник, 06 Август 2019 16:40

Прокуратурата разкри близост на Гешев със съдружника на Ваклин

„БОЕЦ“ сезира преди два месеца прокуратурата за обвързаности на жената, с която Гешев живее, с Марио Кърковски - съдружник на Ваклин

 

Апелативната специализирана прокуратура потвърждава отказа за образуване на досъдебно производство по сигнал на гражданско движение „БОЕЦ“, но същевременно съобщава за близко приятелство на номинирания за главен прокурор Иван Гешев със съдружник на основния свидетел по делото "Иванчева" - строителния бизнесмен Александър Ваклин, пише "Дневник", позовавайки се на публикувано от гражданско движение „БОЕЦ“ постановление на Апелативната специализирана прокуратура (виж ТУК).

Иван Гешев ръководеше на място акцията на 17 април 2018 по задържането на кмета и зам.-кмета на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Тогава той оглавяваше Специализираната прокуратура.

През месец май т.г. от гражданското движение сезираха прокуратурата за обвързаности на жената, с която Гешев живее - Детелина Ханчева, със съдружника на Ваклин - Марио Кърковски. От съдружника - според сигнала - тя е купувала недвижими имоти, включително апартамент, на цени многократно под данъчната оценка. Тогава Гешев каза, че няма да коментира лични въпроси.

"Липсват каквито и да е данни Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Ханчева недвижими имоти", казват прокурорите и от Специализираната, и от по-горната Апелативна специализирана прокуратура.

В същото постановление обаче се казва, че "Иван Гешев се познава от дълги години с Марио Кърковски и двамата са в приятелски отношения".

Преди време Ваклин коментира, че реалното му сътрудничество с Кърковски е приключило през 2009 г. Проверка на медиите обаче установи, че съвместната им фирма за продажба на недвижими имоти "София Централ Б" е имала дейност до април 2018, а съвместното им дружество "МС Консулт 2004" е отчело дейност за 2017 г.

Нито Специализираната, нито Апелативната специализирана прокуратура обърнаха внимание на данните за бизнес обвързаностите на жената до Гешев със съдружника на Ваклин и чрез него - със самия основен свидетел по делото "Иванчева", отбелязват от „БОЕЦ“ в съобщението до медиите. За сметка на това апелативният спецпрокурор констатира, че самият Гешев "се познава от дълги години и е в приятелски отношения с Марио Кърковски" – бизнес партньор на Ваклин.

"Вече не говорим за някакви индиректни връзки на Гешев, чрез жена му с ортака на Ваклин! Прокуратурата ни казва в прав текст, че лично Гешев се е познавал с Марио Кърковски от дълги години и са в приятелски отношения! Същият Марио Кърковски е съдружник на Ваклин, включително към датата на ареста на Иванчева и Петрова. Разбирате ли за какво става дума и какво ни казва прокуратурата с тази констатация", пита риторично „БОЕЦ“ в съобщението. И определя случая като "повече от скандал, защото е признание за ОПГ между Гешев, Ваклин и Кърковски за поръчки срещу неудобни с цел реализиране на бизнес и строителни проекти.

източник: "Дневник"

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Август 2019 16:40
  Прокуратурата назначи експертиза за записа, за който се твърди, че е между Борисов и Дончев

  На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи

 • Вторник, 06 Август 2019 16:40
  5934 достигна броят на иззетите от офиса на Васил Божков антики

  От прокуратурата гарантират, че се спазват процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти

 • Вторник, 06 Август 2019 16:40
  Ден 26: Три кръстовища в София остават блокирани

  Три кръстовища в столицата остават блокирани и днес след 25-ия ден на протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Затворени са Орлов мост, кръстовището пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и при президентството.

  Пред сградата на Софийския университет има две полицейски коли и шатра на протестиращите майки от "Системата ни убива", предаде БНР. Чуват се тъпани и свирки.

  На Орлов мост изглежда спокойно. Остават разпънатите палатки и има няколко шатри, а протестиращите казват, че нощта е преминала без инциденти.

Оставете коментар