Събота, 04 Юли 2020

Сряда, 07 Август 2019 15:15

БПГА със сигнал до еврокомисаря за конкуренцията заради наредбата за отчитане на печалбите

Това може да доведе и най-вероятно ще доведе до проблеми с конкуренцията на пазара на горива, коментира Светослав Бенчев

 

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) подаде сигнал до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер заради притесненията си относно текстовете от наредбата за регистрацията и отчитането на печалбите.

Според изискванията в наредбата, от 1-ви октомври тази година върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи цената "на едро", на която търговците купуват горивото.

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) се обръща към еврокомисаря, защото смята подобна информация върху касовите бележки за защитена търговска тайна от европейското законодателство.

Браншът се опасява, че изискванията на наредбата нарушават договора за функционирането на ЕС, както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация. 

Светослав Бенчев от БПГА коментира пред БНР: "Това може да доведе и най-вероятно ще доведе до проблеми с конкуренцията на пазара на горива“.

От друга страна неизпълнението на изискванията ще доведе до имуществени санкции и затваряне на бензиностанции.

По тази причина от Асоциацията очакват от еврокомисар Вестагер да предприеме предвидените в правомощията им мерки, се казва в писмото.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Напомняме, че от бранша предупредиха, че наредбата, известна като Н-18, ще окаже удар върху конкуренцията. Ръководството на БПГА преди две седмици се срещна и с представители на дипломатически мисии у нас и ги предупреди за евентуалните негативни последствия, които могат да произтекат от това, тъй като покупната цена е търговска тайна, гарантирана от международното, европейското и националното право.

От Асоциацията са подчертали проблемите, до които може да доведе изискването на Наредба 18 касовите бележки, издавани на бензиностанциите, да дават информация за покупната цена на горивото.

Според бранша това противоречи на основните европейски принципи и правила за лоялна конкуренция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар