Събота, 07 Декември 2019
Вторник, 13 Август 2019 11:41

В Хасковско горят 5000 декара, от които 3000 декара са гори

5 хиляди декара е обхванал пожарът край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. От тях 3000 декара са горски площи.

В гасенето се включиха 80 пожарникари, горски, военни служители и доброволци, съобщи БНР.

На място има и тежка техника с готовност за проправяне на просеки. Огънят е под контрол, но в следобедните часове, с повишаване на температурите и силния вятър, е възможно огнищата да се възобновят отново. 

Очаква се на място да пристигне директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението "Николай Николов", а Районната прокуратура Хасково е образувала досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот. По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи и др.

Гасенето продължава и в депото за отпадъци в с. Шишманци. Огънят беше локализиран още вчера, но в момента на много места тлее в дълбочина. Това, както и високите температури, затруднява работата на екипите  на пожарната.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Вятърът разнася дим и неприятна миризма в целия регион вече втори ден. Хората от Шишманци и от близките населени места недоволстват и предупреждават, че са готови на протести. Замерванията на въздуха през вчерашния ден не са показали отклонения от нормите, каза директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Стефан Шилев:

"Направили сме постъпки, около обяд ще пристигне мобилна автоматична станция на изпълнителна агенция. Дотогава измерване ще има с мобилен апарат на мястото на въздействие, т.е. най-близкото населено място на пушека. Не е никак приятно, има възможност да съдържа неидентифицирани съединения".

Живеещите от района ще бъдат своевременно информирани за резултатите, подчерта Стефан Шилев и допълни:

"След приключване на пожара ще се направи проверка на място, за да се види какви са причините за възникване на пожара. Най-вероятно е високата температура, но все пак ще се направи проверка дали дейностите в депото се извършват в съответствие с комплексното разрешително, и ако има някакви нарушения, ще бъдат взети съответните мерки".

Само за седмица на територията на Пазарджишка област са възникнали 13 пожара на сухи треви и стърнища. Основните причини са неизправност на техниката, с която се жъне, и човешка небрежност. От полицията определят обстановката като "усложнена" и предупреждават  да не се почистват нивите и дворовете чрез изгаряне на тревни отпадъци, да не се пали огън на открито при ветровито време и да не се изхвърлят безразборно угарки от цигари.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар