Неделя, 26 Януари 2020
Петък, 23 Август 2019 11:29

Агенция "Фич": България може да приеме еврото през 2023 г.

Условието: само ако изпълним всички критерии - не само за чакалнята, но и за последващото присъединяване 

 

България може да приеме еврото до 2023 година. Това се казва в доклад на рейтинговата агенция "Фич".

В документа се припомня, че процедурата е започналата миналата година, а до края на тази се очаква окончателно решение за присъединяване към валутния механизъм ERM 2, известен още като чакалнята на еврото.

От "Фич" обаче уточняват, че годината 2023 е възможна само ако България изпълни всички критерии - не само за чакалнята, но и за последващото присъединяване към Еврозоната.

Според "Фич" сред основните ползи от приемането на еврото са: достъп до статут на резервна валута, което ще подпомогне чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи, достъп до надеждната рамка за валутна политика на Европейската централна банка, средства за ликвидност на банките, по-ниски разходи за транзакции и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и опции за допълнително външно финансиране за страни в затруднения.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Освен плюсовете от този ход, агенцията посочва и възможните негативи. Минусите включват възможност от дефлационен натиск в случай на големи резерви, както и задължението да се помага финансово на други страни в даден момент. Отделно цените на кредитите и на акциите могат да се повишат, ако има голям приток на капитал.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар