Неделя, 07 Юни 2020

Понеделник, 02 Септември 2019 10:37

Започна регистрацията в ЦИК за местните избори

Очаква се и столичният кмет Йорданка Фандъкова днес да обяви дали ще се кандидатира за нов мандат в София.

 

От днес до 11 септември партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в местния вот в Централната избирателна комисия.

За участие в изборите имат право да се регистрират единствено хора, които са живели в България най-късно от 26 април насам. Т.нар. принцип за уседналост важи както за правото на глас, така и за регистрация като кандидат за местния вот, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев:

„Гражданин, който желае да гласува и да се регистрира като кандидат, трябва да има най-малко шест месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България и съответно постоянен или настоящ адрес на територията на даденото населено място, където ще гласува дали ще се кандидатира“.

След промяната в закона, партиите и коалициите могат да финансират предизборната си кампания и чрез дарения от фирми.

„Допустимо е вече финансирането чрез средства на юридически лица и еднолични търговци, както и съответно на граждани на държави-членки на ЕС“. 

Първият тур на изборите за кметове и общински съветници е на 27 октомври.

Партия ГЕРБ се регистрира първа в Централната избирателна комисия за участие в местния вот, след като и за тези избори представители на младежката организация дежуриха пред ЦИК. 

Подписите бяха внесени от представителите на ИК на ГЕРБ – кметовете на Бургас и Стара Загора Димитър Николов и Живко Тодоров.  

Очаква се и столичният кмет Йорданка Фандъкова да обяви дали ще се кандидатира за нов мандат в София.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Документите за участие в изборите ще подадат и от „Демократична България“, които вече издигнаха кандидатурата на Борислав Игнатов за кмет на столицата.

Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии. Членовете на комисията одобриха и план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите, които ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв. От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните. За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 за обучение на членовете на избирателните комисии.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар