Петък, 05 Юни 2020

Вторник, 03 Септември 2019 15:40

ООН: САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен

Докладът на ООН разкрива потенциални престъпления и от двете страни в конфликта

 

САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен с въоръжаването и осигуряването на разузнавателна и логистична подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция, която лишавала от храна цивилното население като своя военна тактика, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на ООН.

Разследващи на ООН са съставили секретен списък от възможни заподозрени за международни военни престъпления в хода на четиригодишния конфликт между коалиция от арабски държави и йеменските бунтовници хути, които контролират столицата Сана.

Разследващите откриха потенциални престъпления и от двете страни, като същевременно подчертаха ролята, която западните страни играят като ключови поддръжници на арабските държави, и на Иран в помощ на хутистите.

Докладът на ООН обвинява коалицията срещу хутистите, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ, в убийство на цивилни с въздушни удари и умишленото им лишаване от храна. Движението „Хути“ от своя страна бомбардирали градове и използвали деца войници.

Докладът обвини антихутската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, в убийство на цивилни при въздушни удари и умишленото им лишаване от храна и обричане на гладна смърт. От своя страна хутистите са обстрелвали градове, разположили деца войници и използвали „обсада, подобна на война“, се казва в съобщението.

Движението „Хути“ изгониха правителството на Йемен от столицата Сана през 2014 г. Водената от Саудитска Арабия коалиция сунитски мюсюлмански държави се намеси на следващата година, за да възстанови сваленото правителство - конфликт, който от тогава уби десетки хиляди хора.

ООН определя глада в Йемен като най-голямата хуманитарна криза в света.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар