Вторник, 25 Февруари 2020

Сряда, 11 Септември 2019 18:29

Главният прокурор сезиран за злоупотреби в Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова системно не е събирала суми за наем от наемателя на общинската земя „Пазари“ АД

 

Община Габрово умишлено не е събирала наем от наемателя на централния пазар в града в продължение на над 10 години. Това се твърди в сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров с дата на внасяне 5 септември 2019 г. В сигнала граждани умоляват прокуратурата да извърши проверка в общината за „престъпна безотговорност към публични средства“ и „недостатъчни грижи за стопанисването на общинска земя, собственост на Община Габрово“, като от това са настъпили щети възлизащи на стотици хиляди левове.

От сигнала става ясно, че кметът на Габрово Таня Христова системно не е събирала суми за наем от наемателя на общинската земя „Пазари“ АД. Проблемът датира още от 2001 г., когато кмет е бил Богомил Белчев, който е водил дела срещу стопанина на пазара „Монд комерс“ ООД, но те са за периода до 2006 г. В последствие управниците на Габрово необяснимо не са търсили дължимите наеми, които от 2006 г. до 2019 г. възлизат на над 300 000 лв.

Според вносителите на сигнала общината умишлено е спестила тези суми на наемодателя, което е предпоставка за корупция. „Пазари“ АД стопанисва централният пазар на Габрово и в момента. Въпреки че общински съветници официално са отправяли запитване до Христова защо наемите не се събират, кметицата и до момента не е дала пълно обяснение.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар