Събота, 07 Декември 2019
Петък, 13 Септември 2019 12:55

Георги Харизанов: Съдебната система е независима и политическото вмешателство там също нарушава този принцип

Отговорът на въпроса кой компрометира Гешев беше даден на първия протест пред ВВС и беше формулиран от Христо Иванов

Зачестилите протести „за“ и „против“ кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор създават истерия през последните дни в обществото. Кой създава тези истерии и не се ли компрометира и кандидатурата за главен прокурор, коментира в ефира на БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика:

Има опити тя (бел.ред. – кандидатурата на Иван Гешев) да бъде компрометирана. Това е легитимна част от политическия процес. Има политически сили, които нескрито заявяват, че случващото се в правосъдието е част от тяхната политическа платформа. Това е тяхно право. Доколко обществото и избирателите ще припознаят това (да не го наричам вмешателство, защото е твърде силна дума) вкарване на тази схема в предизборната кампания като основателно предстои да разберем на изборите, но демократично право е на всяка политическа сила да се опита да превърне в популярност всяка една тема в обществото и в случая правосъдието не прави изключение, което само по себе си е доста странно, тъй като когато говорим за разделение на властите, съдебната система е независима и политическото вмешателство там също нарушава този принцип така както има претенции, че го нарушава и репликата на г-н Гешев, която от известно време се преекспонира, тъй като всички знаем, че тя е извадена от контекста. Но веднъж вече казана, пак казвам – легитимно право е на определени политици да се опитат да я превърнат в част от своята предизборна платформа.

По принцип, ако г-н Гешев не беше единствен кандидат, лесно могат да бъдат заподозрени другите кандидати, че явно или не се опитват да компрометират неговата кандидатура, за да бъдат избрани те вместо него. Тъй като той е единствен кандидат, както и г-жа Кристалина Георгиева е единствен кандидат за шеф на Международния валутен фонд, ясно е, че тук не става въпрос за вътрешна конкуренция, а става въпрос за външен натиск. Този външен натиск беше формулиран от г-н Христо Иванов на първия протест пред Висшия съдебен съвет и тогава той не скрито (според мен допускайки политическа грешка – това е моята скромна оценка), че там е свикан политически протест за политически натиск върху ВВС. Така че отговорът на този въпрос – вашия, беше даден преди около месец, когато беше първият протест срещу г-н Гешев.

Георги Харизанов пред БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

   

  Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

  Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Иван Гешев: Не следя творчеството на Лозан Панов, нямам време да се занимавам с политика

  Новоизбраният обвинител №1 определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор

   

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов

  В сряда министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че той "най-много" е подкрепил Лозан Панов за председател на ВКС. Висшият магистрат поиска разследване на собствения му избор на поста

Оставете коментар