Неделя, 05 Юли 2020

Петък, 13 Септември 2019 12:55

Георги Харизанов: Съдебната система е независима и политическото вмешателство там също нарушава този принцип

Отговорът на въпроса кой компрометира Гешев беше даден на първия протест пред ВВС и беше формулиран от Христо Иванов

Зачестилите протести „за“ и „против“ кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор създават истерия през последните дни в обществото. Кой създава тези истерии и не се ли компрометира и кандидатурата за главен прокурор, коментира в ефира на БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика:

Има опити тя (бел.ред. – кандидатурата на Иван Гешев) да бъде компрометирана. Това е легитимна част от политическия процес. Има политически сили, които нескрито заявяват, че случващото се в правосъдието е част от тяхната политическа платформа. Това е тяхно право. Доколко обществото и избирателите ще припознаят това (да не го наричам вмешателство, защото е твърде силна дума) вкарване на тази схема в предизборната кампания като основателно предстои да разберем на изборите, но демократично право е на всяка политическа сила да се опита да превърне в популярност всяка една тема в обществото и в случая правосъдието не прави изключение, което само по себе си е доста странно, тъй като когато говорим за разделение на властите, съдебната система е независима и политическото вмешателство там също нарушава този принцип така както има претенции, че го нарушава и репликата на г-н Гешев, която от известно време се преекспонира, тъй като всички знаем, че тя е извадена от контекста. Но веднъж вече казана, пак казвам – легитимно право е на определени политици да се опитат да я превърнат в част от своята предизборна платформа.

По принцип, ако г-н Гешев не беше единствен кандидат, лесно могат да бъдат заподозрени другите кандидати, че явно или не се опитват да компрометират неговата кандидатура, за да бъдат избрани те вместо него. Тъй като той е единствен кандидат, както и г-жа Кристалина Георгиева е единствен кандидат за шеф на Международния валутен фонд, ясно е, че тук не става въпрос за вътрешна конкуренция, а става въпрос за външен натиск. Този външен натиск беше формулиран от г-н Христо Иванов на първия протест пред Висшия съдебен съвет и тогава той не скрито (според мен допускайки политическа грешка – това е моята скромна оценка), че там е свикан политически протест за политически натиск върху ВВС. Така че отговорът на този въпрос – вашия, беше даден преди около месец, когато беше първият протест срещу г-н Гешев.

Георги Харизанов пред БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Иван Гешев: Докато не прекъснем зависимостите между политици, олигарси и медии, няма да живеем добре

  Днес, 02.07.2020 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Сийка Милева посетиха гр. Гоце Делчев във връзка със специализирана полицейска акция по противодействие на битовата престъпност. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. До момента са задържани 16 лица, предимно по обвинения, свързани с наркоразпространение и търговия с акцизни стоки.

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Гешев категоричен: Прокопиев е подсъдим и ще бъде такъв!

  Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание. Това обяви пред депутатите главният прокурор Иван Гешев.

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Иван Гешев предложи закриване на 38 районни прокуратури

  Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури (РП) в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, пише главният прокурор

Оставете коментар