Четвъртък, 28 Май 2020

Вторник, 24 Септември 2019 11:48

Гърция "запечатва" границите си след рязък скок на мигрантите

Гръцкото правителство започва да прилага план за възможно най-ефективно "запечатване" на границите след рязкото увеличение на мигрантските и бежанските потоци към страната в последно време, пише "Катимерини", цитиран от БТА

Оперативният план включва изпращане на още 5 плавателни съда в източната част на Егейско море за подсилване на бреговата охрана, която вече разполага в региона с 45 кораба. 100 служители на бреговата охрана ще заминат за островите Лесбос и Хиос като екипажи на корабите.

Министерството на отбраната ще осигури отново персонал за стари наблюдателни пунктове на сухопътните сили, за да наблюдават движението по турските брегове. Сухопътните сили ще предоставят на бреговата охрана плавателни съдове за патрулна дейност. Техните екипажи обаче ще бъдат от бреговата охрана, не от военноморските сили, защото ще изпълняват полицейски функции.

Министърът на отбраната Никос Панайотопулос подчерта, че големият проблем е на морските, а не на сухопътните граници, защото сухоземната граница между Гърция и Турция така или иначе ще бъде "запечатана" скоро и никой няма да може да мине от там.

Междувременно в Малта вчера вътрешните министри на Германия, Франция, Италия, Малта, Финландия и европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос постигнаха  предварително споразумение за въвеждане на система за автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия.

Срещата бе инициирана за да се намери решение на ситуацията със спасените в Централното Средиземноморие мигранти.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Текстът на проекта, наречен "основа за споразумение", не бе представен в подробности. Той ще бъде внесен за одобрение на всички страни от ЕС по време на европейско заседание на тема "Вътрешни работи" в Люксембург на 8 октомври, уточниха вътрешните министри на четирите страни (Германия, Франция, Италия, Малта) и финландското председателство на ЕС, предаде Франс прес.

"Европа трябва да е по-добре подготвена и да е на първа линия със страни като Италия, Гърция, Малта, Испания и Кипър. Днес ние ще се фокусираме върху ситуацията в тази част Средиземно море", каза Аврамопулос в Малта.

Еврокомисарят допълни, че е настъпил моментът ЕС да вземе политически решения във връзка с миграционното досие.

От началото на годината само 13 процента от 67 000-те незаконни мигранти, дошли в Европа през Средиземно море, са пристигнали в Малта и Италия. 57 процента са пристигнали в Гърция, а 29 процента в Испания.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Септември 2019 11:48
  Борисов: Газовата връзка с Гърция е важна за страната ни

  Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция–България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

  Той изтъква в поста си, че като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ.

  Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други, завършва той.

  Към поста си той е добавил  и видео с кадри как се изгражда газовата връза със съседна Гърция, как се подготвя трасето, как се полагат част от тръбите.

 • Вторник, 24 Септември 2019 11:48
  Гърция излиза от карантината, глоба за неносене на маски

  С плавен преход към ново ежедневие и правила, Гърция излиза поетапно от наложената карантина и преминава към втора фаза в борбата с COVID-19. Девизът "Оставаме вкъщи“ се променя на "Оставаме в безопасност“. Това заяви в обръщение към гръцкия народ премиерът Кирякос Мицотакис, съобщава "Труд".

 • Вторник, 24 Септември 2019 11:48
  Мигрантите – на помощи, черната работа – за източноевропейците

  Германия позволи влизането на българските сезонни работници

Оставете коментар