Четвъртък, 28 Май 2020

Вторник, 01 Октомври 2019 11:49

Корнелия Нинова: Можем да превърнем Благоевград от символ на корупция в символ на благополучие

Весела Лечева: Аз съм търновка и родният ми град е изключително важен за мен

“Първият ми мандат като депутат беше тук - труден, но пълноценен, с много човешки приятелства, останали и до днес. Където и да бях след това, част от сърцето ми остана в Пиринския край. Боли ме, че Благоевград не развива възможностите и потенциала, които има –човешки, икономически, за наука, за производство, за култура. Тук има хиляди млади хора- студенти. Боли ме, че при тези възможности за развитие, тук е една от най-ниските средни работни заплати в страната. Искаме този потенциал да се използва и да превърнем Благоевград от символ на корупция в символ на благополучие за благоевградчани”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Благоевград, където бе, за да подкрепи и открие кампанията на кандидата за кмет Румен Томов и листата за общински съветници на БСП.

По думите й предизвикателството пред кандидатите е да върнат достойнството на благоевградчани и да реализират перспективата за града. “Всеки може да се открие в програмата на нашите кандидати и себе си, и семейството си. Искаме общинско, държавно здравеопазване. Искаме не концесии, а общински дружества, за да бъде услугата за вас по-евтина. Искаме общински жилища за младите семейства, професионални училища и подготовка, обвързана с икономиката, за да могат младите хора да работят тук. Вижте социалната програма, която предлагаме - безплатни детски градини, грижа за младите семейства и възрастните хора”, обясни Нинова.

Тя обърна внимание и на друго предложение от програмата за Благоевград, което може да помогне за разрешаване на проблема с медицинските кадри. “От няколко седмици при нас идват медицински сестри, изключително тревожни от това, което се случва в сектора. Те не се борят само за заплатите си. Най-голямата им тревога е, че медицинските кадри изчезват. От дълго време говорим за това и никой от управляващите не прояви интерес. Видях голяма част от решението в програмата на Румен Томов за Благоевград, където пише - всички власти с общи усилия ще увеличим бройките за медицински сестри, за акушерки в университета тук и ще открием нова специалност - парамедици. Една прекрасна идея, която може да тръгне от Благоевград и да дадете нещо, от което цяла България има нужда”, каза още Нинова.

“Този отбор от кандидати за общински съветници, който съчетава енергията на младостта и мъдростта на опитните общинари е гаранция за успех. Благодаря на инициативния комитет, които издигнаха Румен за кандидат, поздравявам партията, че намери сили да го подкрепи. Сигурна съм, че заедно можем да върнем достойнството на Благоевград. На добър час и успех!”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Весела Лечева: Велико Търново е национално богатство и емблематичен град за България и затова трябва да има своето достойно място по отношение на икономическите му показатели и благосъстоянието на великотърновци.

„Велико Търново има нужда от нова енергия и различно управление, което не зависи от корпоративни и  лобистки интереси и партийни централи. Управление с размах, воля и характер. Аз съм търновка и родният ми град е изключително важен за мен. В Търново съм израснала и формирах качествата си под грижите на моите възпитатели и учители“. Това каза кандидатът за кмет на община Велико Търново Весела Лечева пред Нова телевизия. Тя добави, че Велико Търново е национално богатство и емблематичен град за България и затова трябва да има своето достойно място по отношение на икономическите му показатели и благосъстоянието на великотърновци. „Велико Търново трябва да успява, както съм успявала и аз.  Разчитам на почтена, ясна и открита кампания, защото има много ясни политики и цели, които трябва да покажем пред хората“, категорична бе Лечева.

Весела Лечева каза още, че за да се чувстват жителите на Велико Търново добре и за да живеят добре е изключително важно какви са икономическите показатели на общината. „Днес Търново е с показатели под средните за страната. Доходите са един от най-големите проблеми за жителите на града. Самите те го наричат град на 500-те лева“, коментира тя. Кандидатът за кмет поясни, че това се случва заради липсата на управленски капацитет и невъзможността да се определят икономическите възможности на града. „Много ясно трябва да бъдат формулирани предимствата на града, които да дадат перспектива на Велико Търново. Едно от тях е туризмът, който може да носи добри доходи и възможности за жителите на Велико Търново. Той води след себе си съпътстващи дейности и услуги. Ако достигнем средните за България нива, в града ще влизат 25 млн. лв. Днес обаче един турист оставя следно 65 лв. дневно за престоя си в града. Това е четири пъти по-малко от средните за страната нива и вместо 25 млн. лв., в града остават само 5 млн. лв.“, каза още Весела Лечева. Тя коментира, че общината няма изградена стратегия за развитие на туризма и се работи на парче. Лечева обърна внимание и на демографския проблем в града, който по думите й се задълбочава. Тя припомни, че в програмата на левицата се предлага специален социален пакет, който да осигури грижа и подкрепа за младите семейства.

Кандидатът за кмет на Велико Търново от левицата посочи още, че културно-историческо наследство e най-ценният капитал на обществото. Весела Лечева каза, че за неговото опазване и възстановяване не са били осигурени достатъчно средства и програми.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 01 Октомври 2019 11:49
  БСП: Българската армия марширува на едно място

  Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

 • Вторник, 01 Октомври 2019 11:49
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

 • Вторник, 01 Октомври 2019 11:49
  БСП с ясен план за спасяване на Северозапада, обеднял още повече след Ковид-19

  Левицата предлага закон и учредяването на фонд „Устойчиво развитие на Северозапада“, първоначалният проект е за 100 млн. лв.

Оставете коментар