Вторник, 04 Август 2020

Сряда, 02 Октомври 2019 11:51

Новият шеф на БАБХ обяви чумата по свинете за овладяна

Въпреки овладяната криза, въпросът с африканската чума не е решен. Мерките на ЕС са едни и същи за всички страни членки, подчерта проф. Паскал Желязков

Ще бъдат направени промени в БАБХ, но първо трябва да добия по-голямо впечатление за колегите. Засега няма да има драстични промени, може би вътрешни реорганизации. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ новият директор на БАБХ проф. Паскал Желязков.

По думите му се наблюдава разделение между работещите ветеринари на терен и държавната администрация, като ще работи за по-активното им включване. Ще има ревизия, за да се установи къде има недостатък на ветеринарни специалисти.

Проф. Желязкова съобщи, че случаите на африканска чума са намалели драстично след набелязаните мерки, включили са се и повече хора от науката в борбата с африканската чума.

„Случаите на болестта драстично намаляха, благодарение на мерките, които бяха взети от земеделското министерство след идването на госпожа Танева. Може да се отбележи по-специално включването на повече хора от науката в борбата с африканската чума, защото вие сте свидетели, че от една година агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката, това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор – виждате, че случаите намаляха драстично. През месец юли, когато беше пикът имахме 5 индустриални ферми, следващият месец бяха две, септември само една в с. Новоселци, Видинско. А при дивите животни излизат общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични.“, допълни проф. Желязков.

Относно разпредената проверка от главния прокурор за евентуални длъжностни престъпления в БАБХ, проф. Паскал Желязков каза: „Още няма резултати. Ние не се бъркаме в работата на прокуратурата. Когато излязат крайните резултати, ще ги коментираме.“

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Промени в БАБХ ще има, сега не мога да кажа какви точно ще бъдат, коментира новоназначеният директор на агенцията. „Преди няколко дена инициирахме среща с Българския ветеринарен съюз, защото има леко раздалечаване с колегите, които са от БВС, които са регистрирани ветеринарни лекари на терен и държавната администрация. Смятаме да сложим нови правила за работа с регистрираните ветеринарни лекари на терен. Просто по-активно да ги включим. Също така има много общини, където има недостиг на ветеринарни лекари на терен, във връзка с контрола по здравеопазване на животните. Така че ние ще направим една ревизия къде има недостиг на кадри. Колегите в агенцията са обучени, всеки по даден въпрос. Разбира се, те са най-добре подготвените към момента, просто трябва да изпълняват задълженията си. Всеки нов човек, който дойде, трябва да бъде обучаван. Засега не предвиждаме драстични промени, просто може би само вътрешни реорганизации“, допълни проф. Желязков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар