Петък, 18 Октомври 2019
Четвъртък, 03 Октомври 2019 16:20

Пред СЕМ се проведе хепънинг в защита на генералния директор на БНР Светослав Костов

Работещи в различни звена на Българското национално радио се събраха пред сградата на Съвета за електронни медии.

Акцията им, обявена като хепънинг, е в знак на недоволство от решението на медийния регулатор да разгледа следващата седмица проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР - Светослав Костов. Това е втората акция през тази седмица в подкрепа на ръководството на БНР.

В хепънинга участваха служители на Националното радио, както и представители на синдикатите в обществената медия и музикалните състави. Те бяха единодушни, че не бива да се допуска разделение между служителите в БНР и поставиха въпрос пред медийните надзорници – защо избързват с оставката на генералния директор, след като те преди няколко месеца приеха неговата концепция за управление на общественото радио и дори изразяват съмнение, че в момента се оказва натиск върху СЕМ.

„Подкрепям ръководителя Светльо Костов, той живее с проблемите на хората, вътре е в нещата, знае какво е необходимо да се направи за тези хора, мъчи се. И аз мисля, че не е уместно сега в момента да го свалят от ръководния пост, защото той е от два месеца, за два месеца какво може да се направи – абсолютно нищо?!“, заяви служител в БНР.

Ден след като СЕМ наложи санкция на БНР в размер на 27 хиляди лева, протестиращите се обединиха около позицията, че не бива да се налагат глоби, нито да се искат оставки, преди да се отговори на следните въпроси:

„Въз основа на какви доказателства са извършени тези санкции. Дали е оповестен резултатът от разследването по спиране на предавателите. Нашите съмнения са, че това е саботаж, чиято единствена цел е да бъде отстранено ръководството, което не е удобно незнайно на кого“, заяви Дарина Григорова - председател на радиосдружение „Подкрепа“ в БНР.

Работещите в различни звена на радиото бяха поканени на среща с членовете на СЕМ. Представители на музикалните състави и синдикатите в обществената медия изразиха пред медийните надзорници своето недоволство от решението на СЕМ да разгледа проект за предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор.

Дарина Григорова заяви, че представеното пред СЕМ становище на редколегията на „Хоризонт“ не бива да се възприема като общовалидна позиция на всички в БНР.

В отговор на забележките, отправени към медийния регулатор, неговият председател София Владимирова определи протестната акция като „натиск върху СЕМ“ и заяви, че ръководството на общественото радио трябва да понесе своята отговорност, както за безпрецедентното спиране на радиоизлъчването на програма „Хоризонт“, така и за задълбочаващото се напрежение между служителите в БНР.

„За мен, всъщност, най-страшното, което се случи от това, това е разделението, което има вътре в радиото в момента“, каза тя.

Акцията беше във връзка с решението на СЕМ следващата седмица да разгледа на свое заседание проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, ако той не подаде оставката си до края на тази седмица.

Костов вече обяви, че няма намерение да подава оставка. На 30 септември, понеделник, вече имаше акция в подкрепа на Костов пред сградата на БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 16:20
  СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

  “За” предсрочното му освобождаване гласуваха всички петима членове. Антон Митов става и.д. генерален директор на БНР

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 16:20
  Главният прокурор: Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз имам право да не я слушам в ефир

  Твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя, заяви Сотир Цацаров.

   

  В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР, тя не може да решава проблемите на радиото. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временната анкетна комисия за БНР във връзка с проблемите и спирането на ефира на националното радио.

  Цацаров посочи, че Прокуратурата не може да решава проблемите на радиото и че това е от компетентността от ръководствата на медиите, на СЕМ и на много други органи

  „Това, с което ние се занимаваме е това дали е налице извършено престъпление. Предварително ще направя уговорката, че всички факти и обстоятелства ще бъдат съобщени след съответно разрешение от наблюдаващия прокурор", заяви Цацаров и посочи, че разполага с такива писмени разрешения.

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 16:20
  СЕМ откри процедура за предсрочното освобождаване на шефа на БНР

  Без да изчака прокурорската проверка в радиото, съветът бърза с назначаването на изпълняващ длъжността директор.

  С 3 гласа "за" и 2 "въздържал се" Съветът за електронни медии откри процедура по предсрочното освобождаване на директора на Българското национално радио Светослав Костов.

  Според въздържалите се членове на СЕМ гласуването е прибързано и няма законово основание на този етап Костов да бъде освобождаван предсрочно.

  Според председателката София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова обаче е налице нарушение на чл. 10 от Закона за радио и телевизия и отговорността за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа на 13 септември трябва да понесе генералният директор.

Оставете коментар